Обзавеждане на баня: Oсветлението

Обзавеждане на баня

Обзавеждането на всяка една баня е трудна задача, в която трябва да комбинирате собствена си визия за това как да изглежда помещението, но и да се съобразите с наличното пространство и не на последно място със средствата, които сте готови да отделите.

Банята не е от помещенията, които имат представителни функции, както холът ви, в който посрещате гостите си. Но наред с това тя има не по-малко значения в ежедневието ви. Тук е мястото, в което вие се освежавате и релаксирате.

Вероятно сте вложили не малко ресурс в избора на плочки и мебели, специалистите от Djia.bg обръщат внимание на осветлението на банята. Ако при споменаването на тази дума се сещате само за осветителното тяло, то сте в голяма грешка.

За какво трябва да внимавате и съобразите

Както при всяко останало помещение и тук осветлението не може да се ограничи с простото поставяне на една лампа. Целта е не само да получите достатъчно добра осветеност, но и обособяването на отделни зони.

Така, ако става въпрос за вашата нова баня, се налага да разделите отделните функционални зони не само с подходящите мебели и аксесоари, но и посредством осветлението.

Ако все още не разбирате за какво говорим, то ето каква е същината. На мястото, на което сте поставили душ кабина или вана е повече от желателно да има отделно осветление.

И ако при някои модели душ кабини то е фабрично вградено, в масовия случай се налага вие да изберете как да осветите това място.

Какви видове осветителни тела за баня има

Повече от добро решение е да се поставят лунички или друго осветление, което да е вградено в тавана. На това място няма нужда и определено не стои добре да има висяща или стенна лампа.

Колкото до мястото, на което е отделена мивката там имате значително повече свобода. Изберете модел, който се монтира на огледалото, за да получите максимално светла площ, докато сте пред огледалото.

Предлагаме ви да разгледате и моделите с вградено осветление в самото огледало. Те са повече от стилни и стават интересен акцент в банята.

И да не забравим да ви кажем, че наред с тези насочени източници на светлина, е хубаво да имате и един освен такъв.

Става въпрос за едно голямо осветително тяло, което да е част и да се вписва безпроблемно в цялостното обзавеждане на баня. То може да се ползва както самостоятелно, така и в комбинация в останалите източници на светлина.

Предвидете внимателно какви осветителни тела ще поставите в новата ви баня, защото това може да се отрази на редица ваши дейности.

Няма как да се избръснете гладко, ако едва виждате, а дамите могат да ползват това място като алтернатива на тоалетката си.

И не на последно място, за тези от вас, които имат прозорец в банята и през деня се радват на естествената светлина, която прониква през него.

Имайте предвид, че вечер, този прозорец няма да ви помогне и на практика се оказва, че трябва да имате добре проектирано осветление, за да е достатъчно светло в това така важно помещение.

Препоръчваме ви: