Как да отпушим тоалетната бързо и лесно

Как се отпушва запушена тоалетна

Нуждата от отпушване на тоалетната чиния е един от често срещаните проблеми в жилищата ни. Случва се най-много в ситуации, когато домът се намира в по-стара сграда, такава, която е строена преди повече от 30 години и където са налични редица ВиК проблеми.

Като собственик или наемател на това жилище, вие трябва да се грижите много внимателно и най-вече постоянно за всеки подобен проблем. Нужно е да се отнасяте към него като нещо важно, което трябва да се разреши веднага, за да не се стигне до по-сериозни неприятности.

Запушването на тоалетната може да се случи всъщност, дори да обитаваме съвсем ново сграда. На практика никой не е застрахован от подобен проблем.

Ето защо, като новодомци или живеещи отдавна в жилището си, трябва да знаете някои успешни методи, чрез които да си помогнете в подобна ситуация. В противен случай, ще се наложи да използвате тоалетната и банята на съседа си, докато чакате специалистите да се намесят.

Този тип задачи обаче, не винаги се решават единствено от специалист. Макар и това да не е една от най-приятните задачи, понякога можете да се справите и сами, следвайки някои много добри практики в тази насока.

Как да отпушим тоалетната чиния

1. С гореща вода

Врялата вода се справя с сравнително ефективно с наслоявания в каналите и тръбите.

Ето защо, нищо не ви пречи да опитате с този вариант, тъй като той е и най-лесният от всички. Високата температура умее да се справя с леки наслоявания, като лесно разтворими отпадъци, тоалетна хартия, хранителни продукти, мазнина, сапун и др.

Имайте предвид, че ако каналът е запушен с по-твърди нечистотии, със сигурност не бихте могли да се справите по този лесен и бърз начин.

2. Бутало за отпушване

Добрият стар „спартански“ инструмент умее какво ли не, особено, когато се налага да отпуши поредния задръстен канал или тръба. Имайте предвид, че дори да не ви изглежда като достатъчно софистициран уред, той  успява да се справи с доста упорити затапвания в тоалетната. За да има ефект от опитите ви в тази насока, трябва да има наличие на вода в канала, който искате да „освободите“.

Поставяйки гумената част плътно над отвора, трябва да направите няколко бързи и силни движения. Те ще създадат налягане, което би трябвало да отмести замърсителите и да отвори път на водата. Можете да комбинирате този метод и с гореща вода.

3. Отпушване на тоалетна с тел

Това е също стар и изпитан метод, който се справя с твърдите отпадъци, попаднали в тръбите. Тя трябва да бъде стоманизирана, за да не се огъва прекалено много и в същото време да бъде способна да се справи с тесните пространства и ъгли. В единия си край тя има кука, която върши работа, когато трябва да извади боклука, насъбрал се в канала.

4. С химически средства и препарати за отпушване на канали

Дори да не сте фен на различните препарати, възможно е да стигнете и до тяхната употреба. Не е изключен вариантът, при който можете да си направите свой личен, домашно производство. Във всички случаи обаче, трябва да сте наясно с какво точно е „затапена“ тоалетната. Ако това са разтворими предмети, проблемите ви са с една идея по-малки.

Смес от оцет и сода за печене може да се справи с подобна ситуация. Съотношението е едно към едно, като първо изсипете оцета в канала, последван от содата. Добра идея е да спуснете капака на тоалетната чиния, за да избегнете пръските, които могат да се образуват при реакцията.

След като минат 30-на минути, можете да отмиете с гореща вода.

Във всички случаи трябва да знаете естеството на запушването или накратко казано – дали замърсителите са лесно разтворими или ще е нужно механичното им отстраняване. Специалистите съветват също така и да не прекалявате с твърде силните химически концентрати, тъй като те могат да нарушат цялостта на ВиК тръбите и връзките, особено ако някои от тях са по-стари и износени.

Най-важното нещо е да прецените правилно ситуацията и ако не успеете да се справите, да се обърнете към специалист, който да ви окаже професионално съдействие.

Препоръчваме ви: