Съвети за качествена поддръжка на килими и мокети

прахосмукачка в процес на работа

Ако искаме да създадем малко повече уют у дома, най-лесният начин да го направим е като се сдобием с килим. Това покритие може да бъде идеално допълнение към интериора и дори да представлява интересен акцент.

Текстилните покрития за под имат много предимства, но и един главен недостатък – малко по-трудното им почистване. Нещата обаче не са толкова сложни, колкото изглеждат.

Как да се грижим за килима или мокета у дома

Поддръжката на килима е въпрос на редовното му почистване, което не отнема много време, ако го правите достатъчно често. Колкото по-дълго отлагате, толкова повече замърсявания се натрупват, докато накрая вече се налага да вложите много време и усилия, за да възвърнете първоначалния вид на килима или мокета.

Ако искате да избегнете това, тук можете да прочетете как да се грижите за това покритие. 

Седмична поддръжка

Често забравяме за почистването на килима докато по него не се натрупа толкова мръсотия, че той едва ли не промени цвета си. Важно е да обръщате внимание на неговата чистота при седмичното почистване на дома.

Използвайте прахосмукачка, за да оберете замърсяванията по повърхността. При машинно тъканите килими спокойно можете да приложите накрайникът с четка на прахосмукачката, за да го почистите по-ефективно, но при вълнените килими не бива да използвате четката.

Какво да правим с петната

Най-важното е да почистим петното в мига, в който се появи, ако има такава възможност. Ако все пак то е попило в тъканта на материята и е прекалено упорито ще трябва да положим малко повече усилия.

Препоръчително е да използвате препарат, който е специално предназначен за почистване на петна от килими. Ако нямате такъв, смесете малко щадящ сапун с вода и използвайте мека кърпа или гъба, за да изтриете петното.След като то е премахнато, преминете отново с чиста вода, за да премахнете останалия препарат.

Защо е важно професионалното почистване

Веднъж или два пъти годишно е препоръчително да се обърнете към фирма за професионално пране на килими и мокети. Машинното пране е единственият начин в дълбочина да бъде почистен текстила, а да направите това сами вкъщи е възможно на теория, но на практика би могло да превърне живота ви в ад.

Ако се чудите защо е важно килимът да бъде почистен в дълбочина, а не само повърхностно, отговорът е, че във вътрешността му се събират много бактерии и прах, които могат да навредят на здравето ви. Ето защо освен редовната поддръжка в домашни условия е добре от време навреме да инвестирате и в машинно пране на килими.

Препоръчваме ви: