9 грешки, които допускаме с прането

грешки които допускаме при пране

Прането и процесът по почистването на дрехите с помощта на перална машина изглеждат като съвсем лесна задача. За съжаление обаче, практиката показва, че нещата далеч не са толкова прости и изискват вашето внимание и използването на някои добри практики в тази насока.

Много от нас смятат, че за да се справим с мисията е нужно просто да натъпчем един куп дрехи в отвора на пералната машина, след което да натиснем два бутона и да дочакаме ефекта.

Буквално може да изглежда така, но всъщност не е. Име редица грешки, които правим, когато сме се заели с това домашно задължение. Нашият съвет е, ако искате да имате качествено и грижовно почистено пране, не допускайте да се случват следните неща.

Грешките, които правим, с прането

  1. Яростното търкане на петната

Успокойте топката! Понякога не е нужно да протрием плата, за да се отървем от петното по него. В други случаи дори има опасност да направим ситуацията по-лоша, тъй като някои замърсявания изискват специално третиране.

На практика, когато един текстил е изцапан с вино или храна например, най-важното е да се вземат бързи мерки и те не касаят навременното използване на пералната машина.

Вместо упорито триене, повечето пресни петна искат леко попиване, ако е влага и третиране със специално за материята средство.

  1. Използвате твърде много препарат за пране

Точно така. В стремежа си да бъдат сигурни, че прането им ще бъде ефективно изпрано, много хора буквално прекаляват с дозата препарат. Ако и вие правите така, бъдете сигурни, че това далеч не означава, че ще стигнете до висоти в резултатите.

Всъщност дори можете да си навредите, като предизвикате натрупване на перилен препарат по дрехите. Той от своя страна пък също успява да задържи прах и мръсотия по себе си, което категорично не желаете.

Добра препоръка е да използвате точно толкова, колкото е предназначено за даденото количество пране.  Друга чудесна идея е да опитате да поставяте едва половината от определеното за целта, като да повишавате с всяко пране процента и така да забележите кой е най-ефективното количество.

Единствено изключение може да бъде ситуацията, при която водата е твърда и с високо съдържание на частици. В такъв случай, със сигурност ще имате нужда от повече препарат.

  1. Зареждането на пералнята неправилно

На първо място – не я препълвайте! След това трябва да внимавате за различните видове материали, които поставяте в машината.

Не смесвайте здрави материи, като вълна или кожа с коприна или други дантелени и нежни текстили. Причината е, че програмата на пералнята, която сте избрали може да бъде подходяща за единия вид, но не и за другия.

Същото важи и за случаите, в които перете материи, които пускат част от цвета си. Почиствайте ги отделно, за да не провалите вида на други светли светли и любими ваши аксесоари.

  1. Следете етикетите

Невниманието и навикът да не гледаме етикета на дрехите е водило до множество грешки. Има артикули, които не трябва да преминават през центрoфуга, а трябва да изсъхнат на отворено пространство.

Други от своя страна не трябва да бъдат прани в твърде висока температура, а трети трудно биха издържали механичната обработка на машината и е нужно да бъдат почиствани на ръка.

Това са една малка част от насоките, които ни дават етикетите на дрехите. Ето защо е добре да им хвърляте по едно око.

  1. Оставяте циповете на дрехите отворени

Добре е да си създадете навик и да затваряте циповете на дрехите, които ги имат. Причината е, че понякога металните или пластмасови, но твърди зъби на ципа могат да навредят на някои по-нежни материи, които перете в дадения момент.

  1. Поставяте ризите закопчани догоре

Това е доста често срещана грешка, когато зареждате пералната машина. Като за начало може би ви изглежда като доста добра идея, но в крайна сметка налягането от механичните натоварвания може да окаже прекалено голям натиск на копчетата и прорезите, в които се намират и това да доведе до бързото им късане.

  1. Прекалено голямо количество белина

Помислете пак, дали държите да добавяте белина към перилния процес. Колкото и да бъдат упорити петната от кръв, вино или изпотяване, до почистването им може да се стигне и по много по-безвреден начин.

Вземете конкретната дреха, поставете я в метален съд с вода, добавете резени лимони и загрейте водата до степен на завиране за няколко минути.

  1. Не нивелирате правилно машината

Това в повечето случаи е добре да се свърши от професионалист. Имайте предвид че нивото и начина по който е наклонена машината оказват сериозно влияние и върху перилния процес.

В повечето случаи, крачетата на тези устройства са направени така, че да можете да настройвате височината им. С помощта на нивелир ще успеете да се справите и сами.

В противен случай неправилният наклон би могъл да окаже пагубно влияние, като повреди пода ви и също така износи някои главни части на устройството прекалено бързо.

  1. Захвърлянето на чорапите „просто ей така“

Ако не искате да губите време в търсенето на чорапи и в крайна сметка да се окажете с по един чорап от всеки любим чифт, то е добре да не ги поставяте в машината просто ей така.

Добра идея е да поставите първо тях в пералнята, за да е по-малко вероятно да се закачат за някои от останалите дрехи.

Препоръчваме ви: