Как правилно да използваме белина за пране

Топдом - пране, белина, използване

Знаем колко трудно се намира чисто бяла риза, затова е много тъжно, когато с времето потъмнява, става сива, а под мишниците се образуват жълти петна, невъзможни за изпиране. За да не изхвърляме за пореден път потъмнелите бели дрехи, е добре да сме запознати с някои правила.

Как да избелваме дрехите правилно?

Преди да използваме белина, трябва винаги да проверяваме етикета. Ако е посочено, че белина не трябва да се използва, това означава, че не е редно, дори и да пише – „За всякакъв тип тъкани”.

Търсете триъгълници на етикета:

  1. Обикновен триъгълник означава, че може да се избелва;
  2. Задраскан триъгълник – не трябва да се избелва и да се използват средства с хлорно съдържание;
  3. Триъгълник с знак на химичния елемент хлор Cl – може да се избелва в студена вода;
  4. Същият триъгълник като предходния, но задраскан – може да се използва белина, но която не съдържа хлор;

Когато използвате белина за първи път, тествайте го незабележим участък на дрехата – например, на маншета или на яката.

Веднага щом видите, че белината не вреди на тъканта, я пуснете на обикновен цикъл на пране.

Ако използвате белина за всички типове тъкани или кислородна, я добавете в началото на прането, като прочете колко е препоръчителната доза на опаковката.

Течната белина на хлорна основа може да се добави в диспенсъра за прах на пералнята 5 минути след началото на програмата за пране.

Как да запазим прането бяло?

Перете белите дрехи след всяко второ носене

Замърсяванията невинаги могат да бъдат забележими, но с времето те се появяват на тъканите във вид на сиви или жълти петна. Това са пот, кожни секрети, прах и други типове замърсявания, които първоначално по никакъв начин не се проявяват.

Премахвайте петната колкото се може по-скоро

Ако петната от кафе, червило или кетчуп могат да се забележат веднага и да се вземат мерки, то следите от пот първоначално няма да се виждат, но впоследствие трудно ще се отстранят.

Затова всеки път обработвайте областта на подмишниците, дори и тъканта да изглежда чиста. Нанесете течен гел, който обикновено използвате за пране, изчакайте 15 минути и след това сложете дрехата в пералнята машина.

Внимателно сортирайте прането

Това може да ви се струва ненужно, но всъщност има голямо значение. Колкото по-добре сортирате дрехите по цвят, толкова по-добър ще бъде резултатът от прането.

Освен това можете да използвате и салфетки, които са като капани за цвят, които улавят излишните оцветители.

Избирайте прах за пране с белина

Обикновено дрехите наистина белеят след пране с такива прахове. Още един вариант може да е синката за пране, която отстранява жълтият оттенък.

Препоръчваме ви: