Как да спасим хладилника от неприятните миризми

Чист хладилник

Ясно е, че хладилникът е едно от местата, където винаги трябва да е налице перфектната хигиена. Нескритата причина за това е, че в все пак, там складираме хранителни продукти, нужни за приготвянето на ястия и такива, годни за директна консумация. В крайна сметка обаче, всяко домакинство често е заето с много ангажименти и не е изключено някой ден да усетите неприятна миризма, която да се носи от „дълбините“ уреда.

Причината за това в повечето случаи, е развалена храна, която отдавна държите макар и на студено тук. Понякога трудно можем да се спасим от подобна ситуация, тъй като дори да изхвърлим негодните продукти, след тях сякаш е останала неприятната миризма, виновник за вредата на цялата атмосфера в уреда. Това може да продължи с дни наред или до момента, в който не вземете кардинални решения.

Начини за почистване на хладилника от неприятни миризми

Постоянството

Важно е да бъдете наясно, че е задължително да се грижите за „интериора“ на хладилника си редовно. Това означава, че дори да няма видима причина, няма нищо лошо в това да отделите няколко минути, за да прегледате кои продукти трябва да се отстранят в най-скоро време.

Редовното забърсване на плоскостите с подходящ препарат или просто влажна кърпа също води до добри резултати. Причината е, че понякога незабележимо цапаме тези части, които в последствие напомнят за себе си със специфична миризма. Всичко може да се случи в няколко основни стъпки:

  • На първо място извадете цялото количество храна;
  • Извадете плоскостите;
  • Забършете ги с подходящ препарат и влажна кърпа, след което задължително ги подсушете, преди да ги върнете на мястото им;
  • Преди да поставите продуктите обратно, не забравяйте да забършете и стените на уреда. Там също е възможно наличието на засъхнали петна от храна, които отдават неприятни аромати.

Лесните начини

Такъв е поставянето на купа със сода за печене във вътрешността на уреда. Съвсем лесно и неангажиращо, този метод наистина работи. Причината е, че содата привлича неприятните ухания в себе си и по този начин се грижи за цялата атмосфера в затвореното пространство.

Същата функция би имала и една купа със смляно кафе, която също да поставите тук. В този си вид кафето има специални способности на абсорбиране на ароматите и затова е полезно за случая.

Нови аромати

За да почистите ефективно и в същото време да придадете ново „лице“, можете да почистите всички плоскости с мека кърпа, потопена в натурални ароматни масла. Тях можете да откриете в специализираните магазини. Но дотогава предлагаме един още по-ефективен метод и той е сокът от прясно изцеден лимон. С него не само ще почистите нежеланите петна от храна, но и ще придадете освежаващ цитрусов аромат във вътрешността на уреда.

Поддръжката

Тя е изключително важна. Постоянството в опитите ви да поддържате атмосферата в хладилника чиста е от изключителна важност. За щастие новите модели имат специални устройства, които да отстраняват неприятните миризми, но въпреки това и вие трябва да полагате нужните усилия в тази насока. Една добра практика за изолиране на ароматите е поставянето на храната в специални кутии, които можете да използвате многократно. В крайна сметка става въпрос за ниво на хигиена, от която всеки от вас има нужда.

Препоръчваме ви: