Най-ефективните начини да почистите хладилника и фризера

почистване на хладилника

Това са уредите, които използваме най-често в своя дом. Те на практика не спират своята работа и са основен елемент в оборудването на една кухня. От тях зависи качеството на продуктите и храната, която използваме, за да приготвим ястията си.

Те са отговорни и за това дали ще имаме достатъчно лед за летните напитки, както и за складирането на свежите плодове и зеленчуци.

За да функционира хладилника обаче достатъчно дълго време без да ви създава нежелани проблеми, вие трябва да се грижите за него също толкова добре, както и той полага грижи за складирането на храната.

Това е една не особено трудна или трудоемка задача. Просто трябва да бъдете последователни и да я вършите на определен период от време.

Ето и най-важните стъпки и ефективни начини да почистим хладилника и фризера

  1. Извадете храната, напитките и всичко останало, което се намира в хладилника, след което го изключете от системата

Ако имате продукти, които трябва да останат замразени, можете да използвате хладилника на съседи или просто да стигнете до почистване на уреда, едва когато продуктите са изразходвани.

От друга страна, процесът по почистването рядко трае дълго време и дълбоко замразените продукти едва ли биха се развалили за 15-на минути.

  1. Почистете на първо място съдовете за правене на лед

Поставете ги в дълбок съд с топла вода и мек сапун, след което ги изтъркайте, ако е нужно. Това е нужно, тъй като ледът също абсорбира миризми.

  1. Ред е на вратите и рафтовете

Тези от тях, които могат да бъдат извадени, поставете в мивката, където с мека гъба и подходящ препарат отстранете остатъците от храна и напитки, които са се разливали вътре.

Дори да няма наличие на подобни следи, няма нищо лошо в това да почистите качествено тези елементи от интериора на уреда.

Докато сте на това ниво в чистенето, се погрижете и за вътрешната страна на вратите, както и за тесните пространства на някои рафтове.

Ако се налага си послужете с прахосмукачка, ако има наличие на много твърди частици. Ако ли не гъба, препарат и суха кърпа за попиване ще свършат перфектна работа.

.Можете дори да приготвите собствен домашен препарат от топла вода и сода. Създалата се паста разнесете по елементите на уреда, след което можете да подсушите със сух текстил.

  1. Външната част на хладилника и фризера

Често на горната част на хладилника се събира прах. Той може да бъде отстранен безопасно с прахосмукачката. Също така можете да разчитате и на влажен парцал, след което трябва да подсушите добре. Чрез същата процедура с влажна кърпа, напоена в мек препарат може да третирате и цялото тяло на уреда.

Предварително се уверете, че почистващото средство не е твърде агресивно и няма да повреди визуално или качествено повърхността на фризера. След това подсушете добре.

След цялата дейност, която едва ли ще трае повече от 15-на минути се уверете, че и малките подвижни детайли на хладилника са подсушени добре.

Поставете ги на мястото им, след което върнете и храната обратно. Добре е всички тези неща да се случат в такъв момент на деня, когато не е твърде горещо, за да не се стигне до размразяването на някои от продуктите.

Препоръчваме ви: