Топ 5 необичайни приложения на солта в домакинството

Топдом - сол, необичайни свойства, кухня

Трудно е да си представим дом, в който да няма сол. Но малко хора, че солта може да се използва не само за готвене.

„Солта между нас” – така казвали индийците, когато искали да покажат на някого, че са се почувствали обидени. Но днес ще ви разкажем не за солта в изкуството, а за нейните необичайни свойства.

1. Освежава стъкло

Ако на любимата ви ваза е останала следа от цветя, то може да се излекува. Просто натъркайте замърсяването със сол, измийте го с вода, и стъклото ще засияе като ново.

Същото може да се направи и с листата на изкуствените растения – пуснете ги в солен разтвор и ги подръжте известно време – от съмнителните петна няма да остане и следа.

2. Почиства ваната

По магазините се предлагат най-различни видове почистващи средства. Малко хора знаят, че може да се спести от тяхната покупка, като се използват сол и терпентин.

Смесете тези 2 съставки в съотношение 1:1. Нанесете сместа на гъба и изтъркайте с нея ваната. Остатъците измийте с топла вода. След тази процедура ваната ще стане белоснежна.

3. Справя се със запушени канали

Ако се е запушила мивката, това не е чак толкова голям проблем. Достатъчно лесно е да се почисти – всяка жена умее виртуозно да развърта „коляното” под мивката и да изважда оттам всичко излишно. Но с канала на ваната е доста по-трудно.

За там се налага да се снабдим със средство за почистване на тръбите. Или просто да смесим чаша сода с четвърт чаша сол и да я изсипем в канала.

След това се излива ½ чаша оцет. След 15 минути всичко това трябва да измие с гореща вода. От запушването няма да остане и следа.

4. Премахване на петна от вино

По килима или по дрехите са останали петна от червено вино? Нанесете отгоре влажна сол под формата на каша. Оставете ги за 20-30 минути, след това изперете с гореща вода.

Солта се справя много добре и с мазни петна, ако няма с какво да ги изперете. Просто посипете мазното със сол и тогава няма да попие по-дълбоко в тъканта.

5. Плаши мравките

Ако домът ви е внезапно атакуван от мравки  и не разполагате с подходящо средство под ръка, използвайте сол. Посипете с нея врати, прозорци или директно върху армията от мравки.

Това ще помогне навреме да спрете нахлуването. Така няма да се налага да използвате мощен инсектицид, тъй като мравките не се отказват лесно и няма лесно да ви оставят на мира.

Но солта е по-добрият вариант, тъй като инсектицидът, особено силните, крият опасност и за човешкото здраве.

Препоръчваме ви: