Как да проверим качеството на водата у дома

Топдом - качество, вода, проверка, правила

Водата подобрява храносмилането, спомага за отделянето на токсини. Но не всяка вода е полезна за организма. Например, от деца всички знаем, че водата от чешмата не особено подходяща за пиене.

Но това съвсем не е вярно – качеството на водата зависи от множество причини. Най-лесно се определя качеството на водата по външния вид и вкус. Идеалната вода за пиене е прозрачна, няма утайка, а също химически или друг вид миризма.

На вкус

Най-просто казано водата се нагрява до 20 или 60 градуса по Целзий. В първия случай течността трябва да бъде съвсем без вкус. Във втория вариант да допуснем съвсем лек вкус.

Ако водата е сладникава, това означава, че в нея се съдържат карбонати, горчива – магнезиеви соли, тръпчива – железни соли, солена – смес от различни соли. Металният вкус е признак на желязо, гнилостен – за сероводород.

Прозрачност

За да определите прозрачността, налейте в чаша малко вода, докато достигне около 2 см, през чашата опитайте да прочетете текст на хартия. Ако сте се справили със задачата като за отличен, водата е прозрачна.

Цвят

Поставете бял лист хартия и разгледайте течността от различни ъгли. В нея не трябва да плува нищо, а листът да остане бял. Тъмен цвят на водата придават разлагащи се органични вещества.

Странични вещества

Нанесете капка вода на прозрачна повърхност. Ако се изпари, без да остави следа, може да се пие. Имате аквариум? Погрижете се за неговите обитатели и се вгледайте в стените. Повечето риби и жаби много остро реагират на качеството на водата.

Твърдост

Най-лесният начин е да загреете водата в чайника и да проверите дъното за утайка. Колкото повече, толкова по-твърда е водата.

Също можем да се опитаме да разпеним във вода прах за пране или сапун – ако е твърда, много пяна няма да се получи. Меката вода е по-полезна за организма.

Миризма

Още един показател за качеството на водата – един от основните, то е миризмата. Отново загрейте вода, първо до 20 градуса, а след това до 60.

Ако уловите гнилостен аромат, във водата най-вероятно има много сероводород, и не трябва да се пие.

Как да пречистим?

Сребърна лъжичка

Така са правели нашите баби, но се оказва, че не е било правилно, тъй като среброто е благороден метал и почти не влиза в реакция с водата.

В голямо количество по-скоро ще навреди на организма.

Преваряване

Най-лесният и сигурен начин за пречистване на водата е преваряването ѝ. Нагрейте водата до 95 градуса, така ще унищожите голяма част от микроорганизмите. От твърдостта и вредните микроелементи няма как да се избавите. За тази цел е най-добре да се прекара през филтър с активен въглен.

Препоръчваме ви: