Как да отстраним упорити петна от килима

Упорити петна от килими

Петно на килима! Едва ли има по-досадно замърсяване у дома. Вижда се от всеки ъгъл, трудно е за почистване и често се налага да изперете цялата настилка, за да се спасите от неприятното замърсяване.

Понякога не е нужно да бъдем екстремно внимателни и да не си позволяваме да изпием чаша вино във всекидневната или да похапнем любимия си сандвич със сосове пред телевизора, само защото под краката ни е скъпия ни килим.

Един от начините, с които можете да си доставите нужната доза спокойствие е да сте запознати с основните начини за почистване на замърсявания по текстилните подови настилки. След това нищо не би могло да ви спре в качествената поддръжка и грижа за тази част от интериора на вашия дом.

Редовно чистене с прахосмукачка

Това е един от най-важните методи, които не трябва да забравяте. Причината е, че този уред се справя с насъбралите се остатъци от храна или други замърсители достатъчно ефективно и употребата му води до перфектни резултати за сухите причинители на замърсяване. За по-специфични случаи, можете да използвате и прахосмукачки, които перат тъканите на място.

Сода за печене

За много домакинства тази съставка далеч не е подходяща само за кулинарни процедури. Содата е един от най-лесните и достъпни начини да почистим килима у дома. Като начало локализирайте петното. Разтворете малко количество в топла вода, след което поръсете замърсения участък и третирайте с леки движения и чиста гъба. За по-упорити петна, можете да оставите разтвора да подейства 20-на минути. Малко по-късно можете да отстраните остатъците от сода с прахосмукачка.

Сол

Тя има сили, подобни на тези на содата и няма причина да не ги използвате в подобни ситуации. Готварската сол може да абсорбира влагата от току що разлети течности по текстил, като мазнина, цветни сокове, прах и др. Поръсете обилно със сол желаното място, след което оставете да престои така около 15-20 мин. Отстраняването може да се случи с помощта на прахосмукачка или ръчно със суха гъба.

Прах за пране

Може да се използва за почистване на вълнени килими и такива от синтетични материали на място, което прави нещата наистина лесни и удобни. Разтворете дадено количество прах (може да се използва и сапунен разтвор) в топла вода, след което с помощта на четка или гъба третирайте внимателно замърсените участъци.

Оцет

Киселинността на този продукт може да се справи с различни видове упорити замърсявания по килима. Той е един от най-добрите начини да се справите със следите от разлято червено вино, кафе, сокове. Смесете равни части оцет и вода, като с получения разтвор натъркайте нужните зони с мека кърпа.

Във всички случаи се отнасяйте внимателно с тъканите, които почиствате, тъй като някои от тях биха могли да се повредят от твърде интензивния контакт с почистващите средства и механичните движения на ръката. Ето защо във всички случаи, е добре да се посъветвате с професионалист или поне да се водите по информацията, която е описана на етикета на килима.

Препоръчваме ви: