Ръчно шит килим или такъв, направен от машина

избир на килим за дома

Голият паркет или теракот вкъщи отдавна вече не е на мода. Когато стане от сън, на всеки човек му се иска да стъпи на меко килимче, което да обгърне стъпалата му да му донесе онази домашна топлина и мисълта за уют.

Това е и една от най-основните причини всички да търсим варианти да закупим килими или мокети, с които да застелим цялото жилище. Но знаехте ли, че изборът на вид, модел, цвят или шарка на вашия килим, всъщност не е толкова лесна задача?

Днес решихме да ви запознаем именно с наличните разнообразни мотиви, изобразени върху килимите, които ни харесват и избираме да красят дома ни. Във времето, в което живеем, добре развитите технологии могат да пренесат всяко изображение върху килим, което прави избора на хората буквално безграничен.

 

Заслужава ли си да купя скъп килим?

Предполагаме, че много добре знаете, че както всяко друго нещо, предлагано на пазара, килимите също имат различен ценови клас спрямо материята и качеството на моделите. Синтетични или ръчни килими е въпросът, който мъчи много хора, но зад всеки тип стоят неговите плюсове и минуси.

През последните години пазарът е силно залят от синтетични килими, за които е съвсем разбираемо, че лесно биха изтласкали ръчните заради своята по-ниска цена. Това, че един килим или мокет е синтетичен, далеч не означава, че е некачествен.

Напротив! Съществуват много високи класове машинно направени килими.

Още нещо за тях – освен, че са по-евтин вариант от ръчно шитите, синтетичните видове са много по-трайни във времето и доста по-лесни за поддръжка. Много често заетите хора предпочитат да закупят килим, направен посредством машина именно защото е много по-лесен за чистене, например.

Оригиналните килими, шити изцяло на ръка са може би една от най-луксозните стоки, които можете да вкарате в дома си. Това далеч не е лошо или опит за показност, но със сигурност не се приготвяйте за някоя незначителна сума пари.

Имайте предвид, че ръчните килими се правят от естествени оцветители. Това може да ви изненада няколко години след като сте закупили този аксесоар.

При правилна поддръжка, обаче (която отново е доста скъпа), вие имате властта значително да увеличите срока на естественото захабяване на горния слой на килима. Това, което прави ръчно изтъканите видове уникални, е, че ако си поръчате такъв, то вие може да сте абсолютно сигурни, че друг килим, идентичен с вашия просто не съществува.

При фабричното производство нещата не седят така. Там всичко се произвежда от компютъризирани станове и постигането на еднаквост е на 100%.

 

В заключение

Истината е, че на който и от двата типа да заложите, най-важното е да сте сигурни, че искате да прекарате дълго време с него в съответното помещение във вашето жилище. Каквото и да изберете – няма значение, хубавото е, че ще постигнете по-голяма доза уют и топлина в дома си.

Препоръчваме ви: