5 успешни начина да спестим пари

5 успешни начина да спестим пари

Повечето от нас могат без проблем да заделят малко повече пари в края на месеца. За съжаление, за болшинството хора е трудно да се справят с нелеката задача да изстискат спестявания от и без това строгия и ограничен бюджет.

Ако имате навика от време на време да четете онлайн статии на тема финанси, чувате за всякакви стратегии за спестяване, от опаковането на собствения си обяд и носенето му в кутия в службата до замразяването на всички разходи за един месец, в който да заделите максимално много средства от заплатата си.

Как можем да разберем кои стратегии наистина работят

През 2016 г. В Съединените щати било проведено проучване сред 2000 души. Те били запитани за най-добрите и най-лошите си финансови решения в последно време. Един от въпросите, които били задавани на хората бил какви стратегии са се опитвали да приложат за да спестят пари, след което трябвало да определят кои всъщност са им били от полза и кои не.

Участниците в анкетата назовават основно пет водещи стратегии за спестяване на пари, които са довели поне до частичен резултат. Ето какво можете да направите за да увеличите своите спестявания и да натрупате малко пари към сметката си.

Направете си бюджет

Бюджетът е като диета за вашите пари. Можете да го направите доста успешен, но само като разберете колко изкарвате всеки месец. След това, въз основа на тази цифра, можете да разберете колко можете да си позволите да похарчите за различни неща – наем, храна, транспорт и т.н. След като разберете какво можете да си позволите да харчите във всяка категория, се опитвате да спазвате тези ограничения всеки месец.

Изработването на бюджет се счита за най-популярната спестяваща стратегия в проучването и съответно – най-ефективната. Приблизително 44% от анкетираните заявиха, че са използвали бюджет, а това им е помогнало в последствие да спестят пари. Резултатите показват, че от всички хора, които са опитвали да си направят бюджет, над 95% са успели да заделят пари. Макар и много ефективен като стратегия, бюджетът не е много популярно средство за спестяване, просто защото повечето хора не знаят как точно да ги направят.

5 начина да си направим бюджет и да спестим пари

Да се спести може да е много лесно, особено ако спазвате следващите 5 стъпки за това:

Разберете колко пари получавате всеки месец

За повечето работещи, тази сума е една и съща (или почти същата) всеки месец. Това, обаче, може и да не е вашия случай. Наблюдавайте колко пари ще изкарате, защото това е основата за изработването на печеливша стратегия за спестяване.

Анализирайте

Разберете какво харчите всеки месец. Някои разходи, като наем например, са едни и същи всеки месец. Други, като хранителни стоки, варират от месец на месец. Това налага да им бъде обърнато повече внимание. За тези променливи разходи можете да вземете някаква средна величина, с помощта на която поне да се ориентирате за да разберете с колко разполагате за храна всеки месец. Ако имате някакви кредити, не забравяйте да включите плащанията на вноските.

Заделете

Заделете пари за случайни разходи. Някои разходи, като посещения на лекари или авторемонтни, се появяват само от време на време. Разберете колко сте похарчили за извънредни неща миналата година. След това разделете сумата на 12. По този начин можете да отделяте пари всеки месец, за да покриете именно тези разходи, когато се появят ненадейно.

Наблюдавайте

Намерете начин да следите движението на парите – към вас и от вас навън. Можете да записвате разходите си всеки месец по старомоден начин – с хартия и молив. Но съвременните инструменти като електронни таблици улесняват това много. Можете също така да използвате безплатни приложения и апликации за да проследявате автоматично разходите си.

Коригирайте

Коригирайте плана си според нуждите. Има голяма вероятност да не получите перфектен резултат още в първия месец. Докато следите разходите си, можете да прехвърлите пари от една категория в друга. С течение на времето можете да си изработите перфектен бюджет, който да отговаря на вашите лични нужди.

Проблеми с бюджета

Ако вече сте направили бюджет, но имате проблем да се придържате към него, може би всичко, от което се нуждаете, е различен метод. Планът за организиране на разходите е успешна стратегия за много хора, защото физически разделя сумата, с която разполагате, на парите, които можете да използвате за всяка категория (храна, развлечения, дрехи) през текущия месец.

Ако вашият проблем е, че доходът ви варира от месец на месец, нулевото бюджетиране може да бъде правилният подход за вас. С тази система базирате разходите си на това, колко сте спечелили миналия месец, а не колко се очаква да изкарате този месец.

Препоръчваме ви: