Покупка на имот с цел инвестиция – как да изберем най-подходящото жилище

Покупка на имот с цел инвестиция

Основният начин, по който можете да възвърнете инвестицията си в един имот, това е като го отдавате под наем. Тук говорим за вид пасивен доход, който след определен брой години ще ви помогне да се изплати сумата, вложена за покупката.

Ако планирате да купувате имот с цел отдаване под наем, трябва да имате добра представа какъв ще е вашият целеви пазар, защото понякога дори и атрактивни имоти остават ненаети, тъй като локацията има слаба притегателна сила. Ни нека караме по ред.

Краткосрочно или дългосрочно отдаване

Преди всичко останало, трябва да помислите за това дали смятате да отдавате имота под наем дългосрочно или смятате да го използвате за нощувки в някоя платформа за краткосрочно отдаване под наем.

Съответно, в двата случая локацията е еднакво важна, но това, на което трябва да се обърне внимание е различно, тъй като се целят различни аудитории от потенциални наематели.

Ако смятате да печелите от краткосрочно отдаване под наем

Краткосрочното отдаване под наем през някоя от платформите за резервации може да е изключително доходоносно, но за целта вашето жилище трябва да е с доста атрактивна локация.

Ако смятате да се насочите към краткосрочните наеми, тогава е добре да помислите дали в непосредствена близост до вас има море, планина, архитектурен резерват или нещо друго, което вече привлича посетители.

Какво трябва да знаете, ако смятате да отдавате имота под наем дългосрочно

Ако стратегията ви е насочена към дългосрочните наематели и смятате да отдавате жилището под наем за по-дълги периоди от време, трябва да помислите къде целевия пазар позволява това.

Ако например имотът е разположен в район с висши учебни заведения (колежи, университети), тогава можете да разчитате на голям брой студенти, което за вас би било много добре.

Не е тайна, че в България пазарът за наеми се върти основно около студентите и това си е известен факт от край време. По-малък сегмент са имотите, които могат да привлекат млади професионалисти.

Това обикновено са млади лекари, юристи IT специалисти и други подобни, които след завършване търсят реализация, като съответно искат да живеят в добро жилище, търсят лукс и удобство, добра локация и близост до работното място.

В този случай са атрактивни по-малките апартаменти, разположени край големи болници, високотехнологични паркове, правни и нотариални кантори и други места, които могат да привлекат на работа новозавършилите висшисти.

При всички положения, трябва да обмислите много добре локацията, тъй като тя винаги е от основно значение (за повече информация, посетете и разгледайте Oikia.com).

Препоръчваме ви: