Как да държим мишките далеч от нашия дом

Как да държим мишките далеч от нашия дом

Мишките могат да са голяма напаст, но това знаят само онези от вас, които живеят в къща или вила, независимо дали в града или на село. Апартаментите в по-голямата си част лесно остават пощадени от тази напаст. Ето какво може да се прави.

Защитете къщата си

Ако добрият стар Мики Маус дойде от вълшебния свят на Уолт Дисни, за да живее в къщата ви, вие и децата ви вероятно ще се радвате. Но когато реалните братовчеди на Мики Маус се преместват в кухненските ви шкафове, в килера, мазата или на тавана това вече далеч не е толкова забавно. Съжителството с гризачи има доста недостатъци, които далеч не могат да се обхванат в няколко реда, но най-общо казано, основните от тях са следните:

Разпространяват болести

Гризачите разпространяват изключително много заболявания, като тук е най-доброто място, на което да споменем, че чумата далеч не е изчезнала завинаги и все още се появява на места по света. Тя основно продължава да се разпространява от гризачи, както и преди. Разликата е, че днес вече нивото на хигиена е стократно по-високо, отколкото е било в миналото.

Гризат мебели и кабели

Мишките гризат мебелите, особено качествените дървени маси, столове и скринове. Дървото ги привлича неудържимо, а те успяват да го направят на нищо. Най-лошо, обаче, е това, че могат да прегризат някой важен електрически кабел, с което да се стигне до сериозна авария.

Плашат децата

Всъщност, трополящите по тавана гризачи плашат не само децата, но и възрастните с ужасното си трополене и тупуркане по покрива нощем.

Елиминирайте източниците на храна

Със сигурност най-ефикасният начин за борба с мишките е да се използва отрова за гризачи, но те отново могат да се завърнат след време. За да не се случва това, ще трябва да се намери начин, по който да се реши проблема из основи.

Мишките нахлуват във вашия дом за да търсят основно две неща – подслон и храна. За да ги лишите от източник, с който да се препитават, можете да съхранявате храната в съдове, през които мишките няма как да преминат.

Най-атрактивни за тях са зърнените храни, храните за домашни любимци и семената, които се използват за храна на птици. Най-устойчив на гризачи са съответно металните съдове, които се затварят плътно. Пред тях гризачите нямат никакъв шанс и биха се отказали много бързо.

Почиствайте след себе си

Уверете се, че след като сте се хранили след вас не са останали остатъци от храна. Почиствайте старателно, а неизяденото прибирайте и затваряйте в шкафове и по хладилници.

Не оставяйте храната на кучето и котката просто така. Гледайте всичко, което сте им сложили да се изяжда, защото тяхната храна също привлича доста гризачи и може да се превърне в техен основен поминък.

Поддържайте всички кофи за боклук чисти, а капаците задължително да се затварят. Това може да ви спести много грижи с гризачите и да ви помогне да контролирате по-лесно тяхната популация.

Лишете ги от подслон

Търсете дупки, дори и съвсем малки, които могат да служат за подслон на мишките. Най-деликатните места, на които трябва да обърнете специално внимание, това са:

  • около основата на къщата;
  • стрехите и под керемидите;
  • около улуците;

Дупките можете да напълните със стоманена вата, след това ги покрийте с ламарина или ги напълнете със замазка от гипс или цимент. По този начин ще неутрализирате всичките им опити да нахлуят вътре.

Препоръчваме ви: