Как да предпазим мрамор от петна и надраскване

Топдом - мрамор, защита, правила

Може би ще се изненадате, че има специални начини за почистване на мрамор, тъй като това е камък. Да, но някои камъни имат по-мека структура от другите. Мраморът е основно варовик, който се комбинира и трансформира, благодарение на други естествени елементи. А това го прави относително мек и изпълнен с прожилки от различни цветове и форми.

Така както и варовикът, и мраморът е предразположен към образуване на петна, потъмняване, надраскване. Този материал е чувствителен към определени продукти и химикали, и не е толкова непроницаем колкото гранита.

Въпреки мраморът е много здрав и при прилежна грижа ще послужи вечно.

Защитно покритие за мрамор

Веднага след поставяне на ново изделие от мрамор или след внимателно почистване и подсушаване на старото, е необходимо използване на защитно покритие за камък, най-често импрегниращо средство.

Използването на импрегниращо средство е доста просто, а и цената и времевите разходи са минимални, особено ако се отчете, че надлежната грижа помага за предотвратяване на надраскване.

А това позволява на мраморните подове и стълбища да изглеждат великолепно много години.

Импрегнаторите, които се използват за работа с камък, действат повече като репелент – водоотблъскващ материал. Затова не трябва да се мисли, че импрегниращото средство може да предотврати появата на петна и увреждания по мрамора.

Защитното покритие не може напълно да предотврати образуването на драскотини и петна, тъй като не е способно да направи камъкът по-устойчив към замърсявания.

Бяла плака

На повърхността на ново изделие от мрамор често се забелязва бяла плака. Това е нормално и безопасно. Просто в процеса на изпарение на вода от структурата на камъка се отделя минерална сол.

Голяма част от този слой може да се изтрие със сух парцал, но не използвайте за тази цел вода. Така повърхността ще съхне дълго, поради продължително изпарение на влага.

Възможно е да се наложи повтаряне на процедурата многократно, но ако проблемът с излизане на сол на повърхността продължи повече от 2 месеца, то трябва да се обърнем към този, който я е поставил за определяне на източника на солев кондензат.

Драскотини

За защита на мраморната повърхност от драскотини, е необходимо използване на килими или пътеки. И разбира се, не трябва да се оставят остри предмети, непосредствено на непокрита мраморна повърхност.

В противен случай мраморът може да се повреди от топлинно въздействие или повърхността да се наруши от изливане на киселини.

Не трябва да се оставят многобройни туби и флакони на мраморна повърхност – това може да предизвика поява на драскотини и петна, предизвикани от въздействие на химически вещества.

Препоръчваме ви: