Прегаряне на тигана – как да се справим

Топдом - тиган, антизалепващо покритие, почистване

Колко много лекари и диетолози могат да говорят за вредата от пържената храна, но дори и хората на строга диета, понякога се глезят с пържени картофи с апетитна златиста коричка.

За съжаление, процесът на приготвяне често се помрачава от прегаряне на храната към дъното на съда, миенето на която се превръща в истински проблем.

Съвременните съдове с антизалепващо покритие имат за цел да облекчат труда на домакините и да ги избавят от тази напаст, невинаги удовлетворяват изискванията на потребителите.

Ястията, приготвени в традиционните алуминиеви и чугунени тигани изглежда по-вкусна и ароматна.

Защо храната прегаря в тигана?

На пръв поглед идеален вариант в този случай трябва да бъде тиганът с антизалепващо покритие. Така и беше, когато това чудо се появи на нашия пазар и не можехме да се насладим на възможностите да готвим ястия без мазнина и с лекота да мием подобен род съдове.

Но се оказва, че срокът на годност на такива тигани е много по-нисък, отколкото на обикновените чугунени и алуминиеви, а приготвянето на храна не е толкова вкусно.

Антизалепващите тигани с тефлоново покритие, така както и керамичните, следва да се закупуват само оригинални от известен производител и от препоръчвани марки.

Но те трябва да се сменят след 2-3 години експлоатация, тъй като появяващи се на горния слой драскотини и микропукнатини стават причина за прегаряне на храната.

Освен това нарушаването на горния слой прави съда негоден за употреба. Какво да правим – налага се да сменим съда?

Микропукнатините и драскотините се появяват по време на експлоатация и на алуминиеви и чугунени тигани. А това прави процесът на приготвяне не особено комфортен, а миенето на съдовете мъчително.

Какво можем да направим, за да не прегаря храната в тигана?

Предлагаме ви няколко практични съвета, които могат да направят процеса на готвене по-приятен, а миенето на тигана не толкова сложно.

Тигани с антизалепващо покритие

Тиганът с антизалепващо покритие за увеличаване на периода на употреба изисква специална грижа:

  • Нежелателно е съприкосновението с повърхността на метални предмети, сред които ножове и вилици. За разбъркване на храната по време на готвене следва да се използват дървени или пластмасови лопатки;
  • Не са подходящи за грижа за подобни съдове почистващи средства с абразивни частици, те драскат повърхността, предизвикват появата на драскотини и микропукнатини;
  • Не трябва да се използват за премахване на гореща храна и метални четки, още повече да се стърже с нож;
  • За да остане повърхността на изделието цяла, а тиганът да радва своята домакиня, не трябва да се оставя празен тиган на включен котлон;