Как да почистим петна от пот и дезодорант бързо и лесно

Топдом - петна, отстраняване, правила

Не е задължително да купуваме скъпи препарати за отстраняване на петна. За справянето с проблема могат да помогнат содата за хляб, лимонов сок, сол, оцет и други достъпни средства.

Бели следи се появяват при съприкосновение на още неизсъхнал дезодорант с дрехи. Те напомнят на восъчно покритие.

А когато съдържащите се в дезодоранти и антиперспиранти алуминиеви соли се смесват с пот, на светла тъкан се появяват бели петна. Химикалите от праха за пране само благоприятстват тази реакция.

От подобни замърсявания е по-добре да се избавим незабавно, а след няколко пранета. Помнете – не трябва да се пере с гореща вода, тъй като така петното става само по видимо.

Лимонов сок

Сокът от лимон може да почисти само пресните петна. За засъхналите този метод няма да е подходящ. Почиства белите следи от дезодоранта и жълтите петна от пот.

Подходящ е за светли тъкани. Може да се използва и за тъмни, стига да сте убедени, че текстилната боя издържа. Необходим за почистването е 1 лимон.

Изцедете върху всяко петно сока от ½ лимон. Петната трябва да бъдат напълно покрити със сок. Оставете за 2-10 минути в зависимост от степента на замърсяване. След това накиснете дрехата в хладка вода.

Средство за миене на съдове – обикновено веро

В него трябва да се съдържа глицерин, който се бори с петната. Ефективно е при бели петна от дезодорант и жълти от пот.

За светлите тъкани е подходящо прозрачно веро, а за тъмни и разноцветни – всякакво веро. За почистване на петното е необходимо гъсто средство за съдове + гъба.

С дебел слой нанесете средство върху петно и го натъркайте с влажна гъба. Оставете за 30-60 минути и изперете дрехата на ръка.

Аспирин

Ацетилсалициловата киселина също се справя добре със замърсяванията. Показва ефективност при миризми и жълти петна от пот. За какви тъкани е подходяща – светли, тъмни и разноцветни. Необходими са ви 2 таблетки аспирин и ½ чаша хладка вода + четка за зъби.

Стрийте на прах хапче аспирин и го разтворете във вода. Нанесете получения разтвор на петна, натрийте с четка и оставете за 2-3 часа.

Изплакнете и изперете дрехата ръчно или в пералня машина. Ако петната са стари, при плакнене можете да ги насапунисате с домашен сапун или със сапун за почистване на петна и внимателно натъркайте.

Оцет

Оцетът разяжда попилите вещества на дезодоранта и на потта. Това средство не трябва се нанася на бели дрехи, в противен случай ще останат жълти ленти.

Накиснете памучен тампон с оцет и натъркайте замърсените участъци. Много е важно тъканта добре да се подхрани с вода. Оставете няколко часа, ако петната са стари цяла нощ.

Препоръчваме ви: