Как се почиства монтажна пяна от ламинат

Топдом - ламинат, почистване, пяна

Полиуретановата пяна през последните години се утвърди като лидер в ремонтните дейност. Но при използване често се случва да попадне на неподходящо място. При контакт с почти всички повърхности монтажната пяна много бързо залепва и тогава възниква въпроса – как да почистим ламинат от монтажна пяна, без да увредим подовото покритие?

Как да премахнем монтажна пяна с ламинат?

Ламинат – това е понастоящем най-популярното решение за подова настилка. Дъската на лимината се състои от няколко слоя. Горен – осигурява защита, и се произвежда от меламинова или акрилова смола.

Ламинатът НЕ трябва:

 • Да се обработва с химически вещества – те могат да нарушат целостта на подовото покритие и да остане петно. Към подобни препарати принадлежат различни киселини, основи, средства, които съдържат в състава си хлор, амоняк.
 • Почистването с абразивни материали, тъй като така може да се разруши защитния слой на ламината;
 • Миене преди предварително да е почистен пясъкът от подовото покритие;
 • Обработка със средство, което съдържа силикон;
 • Излишно мокрене с вода, с изключение на влагоустойчивия ламинат;

Важно – преди използване на каквото и да е средство за почистване на подово покритие, първо трябва да се тества на малко място.

Начини за премахване

Преди да се разгледат вариантите как се премахва монтажна пяна от ламинат, е необходимо да се посочи какво не е желателно да се допуска да попадне на повърхността.

Преди да започнем с ремонтни дейности в помещение с ламинат, е препоръчително да застелим с вестници или с найлон. В случай че капките монтажна пяна са попаднали на пода, то могат да се използват 2 вида отстраняване:

 1. Мигновено премахване;
 2. Да се изчака монтажната пяна да изсъхне и след това да се изчисти от пода;

Битува мнение, че все още меката полиуретанова пяна не трябва да се пипа, докато не засъхне, така по-лесно се отстранява, но това не е съвсем така.

Когато структурата се отстрани преди засъхване, по-лесно се спира процесът на полимеризация, и което е най-важното – залепването за повърхността се възпрепятства.

Процедура по отстраняване с шпатула

 1. Внимателно с дървена или гумена шпатула монтажната пяна се избутва от краищата към средата, в противен случай е възможно да увредим цялото покритие;
 2. Отстранената пяна трябва внимателно да се почисти с шпатулата, не трябва да се пипа с ръце, тъй като трудно се мие;
 3. След това остатъците се зачистват с помощта на салфетка, за предпочитане използване на допълнителни средства за почистване. Най-добре е да се използва специален очистител, подходящ за монтажна пяна;
 4. С восък или с ленено масло се маже повърхността на подовото покритие;
Препоръчваме ви: