Топ 5 неща, които НЕ трябва да изсипваме в мивката

Топдом - мивка, изливане, въздействие

И в тоалетната също. Всичко, което попада в нашия списък, трябва да се държи по-нататък от система на канализация.

Може би истинските познавачи на човешката натура са не психолозите, а водопроводчиците. Те знаят за хората повече, отколкото други, защото познават толкова детайли в техния живот.

Оказва се, че от запушените тръби на мивки и тоалетни се откриват такива неща, за които няма да повярва. Златни рибки и памперси са само върхът на айсберга.

Но днес няма да разказваме градски легенди, а какво не трябва да изхвърляме в канализацията, за да не се налага да отпушваме мивката, ако разбира се, това не е ваше тайно хоби.

1. Брашно

Сега можем без проблеми да си купим всякакво лепило. А в миналото нашите родители, баби и дядовци са варили лепило.

Вода и брашно е лепило, което се вари в тръбите, когато постоянно изсипвате остатъци от брашно след месене на брашно. Това лепило отлично запушва тръбите.

2. Мазнини и остатъци от масло

Животинските мазнини лесно се стапят и се изливат в мивката, когато мием чиниите.

Но веднага щом „доплават” до студен участък на канализационна тръба, се отлагат по най-близките повърхности.

Специалистите казват, че в тръбите израстват истински мастни острови, които се налага да се отстраняват ръчно.

3. Мляко

Не, млякото ни запушва и не чупи. Но то колосално вреди на околната среда, оказвайки се във вода. Проблемът е, че млякото, разлагайки се, поглъща кислород във водата.

Така лишава микроорганизмите от възможност да дишат, които обитават същата тази вода. В резултат получаваме малка екологична катастрофа.

А ако и съседите изливат мляко, то мащабите на малкото бедствие се разрастват. В Англия, между впрочем, за такова нещо глобяват.

4. Утайка от кафе

На пръв поглед мляното кафе може да действа като абразив, като прочиства тръбите. Да и ще мирише на по-свежо, но не.

Слоеве от утайка от кафе отлагат се по тръбите, наслагват се една върху друга, слепват се и с течение на времето запушват канала.

В този случай решенията са 2 – или изхвърляте утайката от кафе в кофата за боклук, или в саксиите, ако имате много цветя. Кафето действа като тор за растенията.

5. Лекарства

По филмите гледаме как добри и лоши момчета изхвърлят с килограми най-различни вещества в канализацията.

Но за това трябва да бъдат глобяване, тъй като всичко, което изсипваме в мивката в крайна сметка попада в земята или във водата, която отново пием.

Ще кажете, че това е капка в морето на фона на цялото замърсяване на околната среда. Но защо и ние да допринасяме за разрастване на проблема?

Препоръчваме ви: