Пожълтял PVC перваз – как да го почистим

Топдом - пластмаса, почистване, перваз

Пластмасата е универсален материал, от него се приготвят множество предмети в ежедневието. Белите пластмасови материали изглеждат доста представително в началото на срока на своята служба.  Но бързо губят привлекателният си външен вид, вследствие на въздействието на различни фактори.

За щастие, отговорът на въпроса, как да избелим пожълтялата пластмаса, има множество варианти на отговор.

Защо пластмасата с времето пожълтява?

От бяла пластмаса се изготвят различни предмети – от малки детайли до големи предмети. Един от най-разпространените елементи на интериора е белият пластмасов перваз и рамка на прозорец.

Този участък често създава проблеми на домакините, тъй като трябва да се мие редовно, а пожълтяването може да остане.

Това положение се обуславя от следните фактори:

  • Частичен разпад на пластмасовата повърхност под действието на ултравиолетовите лъчи;
  • Промени в температурите;
  • Добавки, които се въвеждат в състава на съвременните материали;

Ако внимателно погледнем този списък, то става ясно защо прозорците – рамки и первази от полимерни материали най-напред започват да променят цвета си и да пожълтяват.

Тези детайли на интериора са подложени на практика всички фактори, влияещи на промяната на цвета.

Начини за избелване

Но след като сме изяснили каква е причината за явлението, остава откритият въпрос как да избелим пожълтялата пластмаса на прозореца.

На помощ идват народните рецепти, основани на подръчни средства, които ще се намерят, може би във всеки дом.

Най-често в този случай се използва медицински спирт, който може малко да разтвори повърхностния слой на повърхността. И пластмасовият перваз лесно се почиства от пожълтяването.

Но трябва да бъдем внимателни, за да не развалим пластмасата. Използвайте за манипулацията кърпа, но без власинки и не трябва да се полагат големи усилия.

Препоръчва се калцинирана сода за пране и обикновен прах за бели дрехи. Тези елементи се сместват в равни пропорции – по 1 супена лъжица, и се разрежда в 0.5 литра вода.

Това средство се нанася на повърхността на перваза и рамките на прозореца и се оставя за няколко часа, след което се отмива с чиста топла вода.

В случаите, когато пожълтяването не е предизвикано от слънцето, а от естествено замърсяване или запрашаване, за почистване може да се използва и сапунен разтвор.

Подходящ е обикновеният тоалетен и домашен сапун, разтворен във вода. С помощта на твърда четка или гъба се почисти первазът и рамката на прозореца.

Ако предпочитате да използвате готови средства, то използвайте кърпи за почистване на битова техника или за автомобилни панели. Те няма да навредят на пластмасата, тъй като са създадени за този материал и са щадящи.

Средствата и методите за почистване на бялата пластмаса са предостатъчно и справянето с пожълтяването е възможно с един или няколко от тях.