Таблетки, капсули, топчета – какво пере най-добре

Топдом - пране, дрехи, правила

Нашите баби са имали само сапун, нашите майки прах, а сега всичко това е вече в миналото. Сега всички се изненадват, когато видят още да пере с прах за пране.

Появиха се толкова алтернативи, че можем да се объркаме какво точно да използваме. Добрата домакиня очаква от средството за пране не само ефективен резултат, но и нещо особено.

Гелове

Геловете са с меко почистващо действие, което позволява използването им и за ежедневно пране. Например, нова линия гелове притежава ексклузивна формула Active-Zyme-6, която се бори с петната без вреда за здравето, като се грижи за тъканите.

А съчетанието на етерични масла и фини аромати придава на дрехите допълнителна свежест след пране. Линията е представена от 2 аромата – малоазийска орхидея и сандалово дърво с плодово-цветни нотки.

Капсули с гел

Много удобно – без дозиране, никакъв разсипан прах или разлял се гел. Достатъчна е една капсула за цял барабан пране. Справя се с всякакви петна.

Средството е за 2 типа – бели и цветни. Обвивката лесно се разтваря, дори и в студена вода. Минус – малко по-висока цена от обикновения прах.

Топчета

Фантазията на производителите не познава граници. Още един продукт в борбата за чисти дрехи – топки за пране. Те са различни по форма и принцип на действие.

Например, топките с формалин представляват пластмасов корпус с отвърстия. Производителите обещават, че в тях има не по-малко от 80 вида минерали.

Те отделят във водата отрицателни йони и активират инфрачервени лъчи. В резултат мръсотията от влакната на тъканите отслабва.

Малко по-забавно изглеждат гумените топчета – таралежи. Но няма нищо по-добро от тях за пране на пухени дрехи.

По време на пране те се въртят и се удрят по повърхността на дрехите, като препятстват набиването на пуха. Но без прах не е препоръчително да се използват, необходим е комплексен подход.

Таблетки

Още една магическа пръчица за домакини – таблетки за пране. Отлично отстраняват мръсотията, като щадят тъканите.

Повечето от тях съдържат вещество, което предпазва барабана на пералнята от котлен камък. Единственият недостатък е спорната доза. За половин пран е необходима ½ таблетка, но се троши и се превръща в прах.

Ленти за пране

С лентите за пране дозата не може да се обърка, а също заемат минимум място. Една опаковка може да замени минимум 5 килограма прах за пране. За едно пране стига една лента.

Повечето производители ги позиционират като натурален и хипоалергенен продукт без парабени, фосфати, диоксини и синтетични ароматизатори.

Ако държите на класиката

Ако предпочитате добрият стар прах, трябва да се отчитат няколко момента. Универсалният прах може да изпере на практика всички при всяка температура.

Препоръчваме ви: