Таблетки, капсули, топчета – какво пере най-добре

Топдом - пране, дрехи, правила

Нашите баби са имали само сапун, нашите майки прах, а сега всичко това е вече в миналото. Сега всички се изненадват, когато видят още да пере с прах за пране.

Появиха се толкова алтернативи, че можем да се объркаме какво точно да използваме. Добрата домакиня очаква от средството за пране не само ефективен резултат, но и нещо особено.

Гелове

Геловете са с меко почистващо действие, което позволява използването им и за ежедневно пране. Например, нова линия гелове притежава ексклузивна формула Active-Zyme-6, която се бори с петната без вреда за здравето, като се грижи за тъканите.

А съчетанието на етерични масла и фини аромати придава на дрехите допълнителна свежест след пране. Линията е представена от 2 аромата – малоазийска орхидея и сандалово дърво с плодово-цветни нотки.

Капсули с гел

Много удобно – без дозиране, никакъв разсипан прах или разлял се гел. Достатъчна е една капсула за цял барабан пране. Справя се с всякакви петна.

Средството е за 2 типа – бели и цветни. Обвивката лесно се разтваря, дори и в студена вода. Минус – малко по-висока цена от обикновения прах.

Топчета

Фантазията на производителите не познава граници. Още един продукт в борбата за чисти дрехи – топки за пране. Те са различни по форма и принцип на действие.

Например, топките с формалин представляват пластмасов корпус с отвърстия. Производителите обещават, че в тях има не по-малко от 80 вида минерали.

Те отделят във водата отрицателни йони и активират инфрачервени лъчи. В резултат мръсотията от влакната на тъканите отслабва.

Малко по-забавно изглеждат гумените топчета – таралежи. Но няма нищо по-добро от тях за пране на пухени дрехи.

По време на пране те се въртят и се удрят по повърхността на дрехите, като препятстват набиването на пуха. Но без прах не е препоръчително да се използват, необходим е комплексен подход.

Таблетки

Още една магическа пръчица за домакини – таблетки за пране. Отлично отстраняват мръсотията, като щадят тъканите.

Повечето от тях съдържат вещество, което предпазва барабана на пералнята от котлен камък. Единственият недостатък е спорната доза. За половин пран е необходима ½ таблетка, но се троши и се превръща в прах.

Ленти за пране

С лентите за пране дозата не може да се обърка, а също заемат минимум място. Една опаковка може да замени минимум 5 килограма прах за пране. За едно пране стига една лента.

Повечето производители ги позиционират като натурален и хипоалергенен продукт без парабени, фосфати, диоксини и синтетични ароматизатори.

Ако държите на класиката

Ако предпочитате добрият стар прах, трябва да се отчитат няколко момента. Универсалният прах може да изпере на практика всички при всяка температура.

Оцени
Препоръчваме ви:
Препоръчваме ви: