Как да направим почистване на гардероба

Гардероб

Гардеробът или дрешникът, както често го наричаме е едно от местата вкъщи, където складираме дрехите и други аксесоари, които са ни нужни за ежедневието.

Когато не живеем сами, а делим жилището си с любимия човек или семейството, със сигурност знаем, че всяко нещо е поделено. По тази логика всеки един елемент от интериора трябва да бъде качествено почистван и поддържан всеки сезон.

Пролетното почистване на гардероба е едно от нещата, които е добре да обмислим с наближаването на по-топлите дни в годината.

Защо е важно почистването на гардероба

А защо не? Това е начин не само да хигиенизирате това пространство, но и да прецените от кои дрехи и аксесоари нямате реална нужда, след което да се отървете от тях по най-практичния начин.

В повечето случаи можете да отделите време и да сортирате ненужното, като всичко, което е годно за употреба бихте могли да подарите на близки и приятели.

А защо не и да организирате един малък базар с дрехи втора употреба?
По този начин ще успеете да организирате дрешника, да въведете ред, да прецените от какво имате и от какво нямате нужда.

Какво е важно

За момент трябва да се разграничите от сантиментите и да се справите с нуждата ви да притежавате всичко на всяка цена. Ако дадена дреха не ви е потребна или просто не ви е вече по мярка, няма нужда тя да бъде при вас. Просто ѝ дайте втори шанс, тъй като така може и да зарадвате друг човек, който има нужда от нея.

Друг плюс и резултат от тази дейност е възможността да подредите правилно всички свои артикули от облеклото. Така, винаги, когато търсите пролетната си риза например, няма да се налага да преравяте целия дрешник, за да стигнете до нея.

В този случай, от огромно значение е практичността и именно нея трябва да си осигурите, когато се стремите към домашното си удобство и комфорт.

Можете да сортирате всичко по цвят, после по вид материя, след което по предназначение и сезонност. В случай, че знаете какво искате да носите през идната седмица, бихте могли да се подготвите и затова, макар че хората, които правят това едва ли са много.

Понякога, при пролетното почистване на дрешника можем да се натъкнем на любима дреха, за която съвсем сме забравили.

Ако сте от хората, които често си купуват нови облекла, е съвсем възможно понякога да забравяте за някои от тях. Така може случайно да откриете дадени аксесоари, които да използвате тази пролет и нуждата да закупувате нови ще отпадне напълно, което от своя страна ще ви доведе до пестене на пари.

Друга важна черта и предимство на пролетното почистване на гардероба е хигиеничната гледна точка. Дългото складиране на дрехите през зимата все пак е възможно да задържа прах по тях, което не само поврежда тъканите, но и не е здравословно за вас самите.

Ето защо, независимо колко досадна ви се струва идеята да се заемете с тази задача, във ваш интерес е да я направите. Така не само ще създадете едно много по-удобно пространство в дрешника си, но и ще бъдете съвсем по-практични в ежедневието си и ситуациите, когато трябва бързо да изберете желаната дреха.

Препоръчваме ви: