Как да почистим дома ефективно, но с минимални усилия

Домашно почисване за мързеливи

За да се грижите добре за жилището си не е съвсем достатъчно да го оборудвате с най-новите кухненски уреди, дизайнерски осветителни тела или скъпи мебели (не че това не помага).

За да сте уверени, че дома ви е напълно безопасно, хигиенизирано и комфортно място, трябва на първо място да се грижите за чистотата в него.

Да, едва ли някой от вас потреперва от удоволствие, когато наближи денят за „хигиенизация“, но имайте предвид, че чистотата не е само визуален резултат. Тя е важна и за здравето на всеки един човек, който обитава даденото жилище.

Представете си как само всичкият прах, който сте пропуснали да съберете от пода или рафтовете на шкафа отива директно в белите ви дробове, докато дишате. Не звучи приятно нали?

За съжаление обаче, понякога ежедневието ни е пренатоварено с редица други проблеми и грижи. Това може много лесно да ни попречи да се справим с чистотата у дома, дори да отделяме по няколко часа на седмица за целта.

Това все пак са процеси, които в нашето съвремие изискват доста повече време за справяне. На практика сега сякаш сме доста по-заети, отколкото поколенията преди нас. За добро или лошо имаме редица допълнителни занимания, които „изяждат“ свободното ни време или това, предназначено за други важни задачи от деня, сред които е и почистването на помещенията вкъщи.

Да бъдете внимателни в разпределянето на времето си е най-важното, което трябва да знаете. Идеята всъщност не е да чистите супер усилено, а да чистите умно. На практика това означава, да отделяте по-малко време, но да постигате добри резултати и да имате чист и спретнат дом.

В тази насока има някои малки трикове, които да ви помогнат да се грижите за дома си ефективно, без да ви е нужно супер много време, което да направи на пух и прах уикенда ви навън с приятели или семейството.

Как да почистим ефективно, ако ни мързи

1. Не отлагайте дребните неща в кухнята

Оставянето на мръсната посуда, чинии, прибори и др. за утре е крайно лош навик, който трябва да изкорените из основи. Непочистените съдове, натрупани в мивката могат да създадат не само неприятна визия на кухнята, неподходяща за гости, но и да бъдат източник на лоши миризми, заради застоялата се храна по тях.

Ето защо миенето на чиниите трябва да се превърне в семеен спорт за вас, за да се лишите от проблемите в тази насока.

По същата логика избягвайте да оставяте и различни незначителни и лесни за почистване петна за следващия ден. Дори водата, стекла се по чашата, може да направи следа върху перфектната дървена маса. Най-вероятно не искате това, нали?

Погрижете се навреме и така всички плотове в кухнята и всекидневната ще бъдат не само видимо, но и реално чисти.

2. Задължителните и важни неща

Това са онези грижи в хигиената, които не можете и не трябва да отлагате в никакъв случай. Вероятно след дълъг работен ден не ви се и мисли да започвате мисията по въвеждане на дома в ред. Няма и нужда от тези притеснения. Важно е да се погрижите единствено за най-наложителните неща.

Това са натрупаните дрехи по мебелите, сгъването на завивките в спалнята, паяжината, която се е появила в ъгъла на кухнята, следите от кални обувки в коридора на апартамента и други подобни замърсявания, които е добре да премахнете на момента. Едва ли ще ви бъде нужно твърде много време или енергия.

3. Мазните следи в жилището

Можете да ги видите навсякъде, ако не сте забърсвали с парцал из жилището през последните няколко дни. Невинаги храната може да бъде източник. Следите от пръсти също са доста неприятни, когато се забележат по стъклените повърхности на мебелите, вратите или прозорците.

Лесно можете да се лишите от тях с помощта на мека кърпа и специален препарат за стъкло.

4. Източници на прах

Вместо да страдате от ежедневно бърсане на прах от мебелите, без да има особен резултат на следващия ден, е добре да помислите в друга посока. Както се казва да мислите „извън кутията“. Замислете се кои са източниците на тези нежелани замърсявания.

Често това са килимите, особено тези от тях, които се състоят от повече текстил, побиращ в себе си прах, след което го разпространява из цялото помещение. Ето защо изтупайте килима си или го изперете на определен период от време. Не е нужно много.

Стелките пред вратата отвън също събират доста прах, който понякога не е видим за вас, но със сигурност вкарвате у дома си всеки път, когато влизате. Ето защо е добре да ги изтупвате или периодично да ги изпирате в пералната машина.

5. Средствата за почистване на дома

Всеки дом трябва да разполага с някои от основните почистващи средства и устройства, за да се поддържа определено ниво на хигиена.

Сред тях са специалните препарати, подходящи за дървени повърхности, стъкло или подови настилки и тоалетната. Прахосмукачката и различните кърпи за подсушаване и мокро миене на пода също е добре да бъдат налични.

Не забравяйте, че отлагането на този тип дейности единствено влошава нещата и прави хигиенизирането на дома ви още по-трудно с времето. Във всички случаи, ако положите редовно малките усилия, за които споменахме, ще имате чист дом на цената на съвсем малко време и усилия.

Препоръчваме ви: