Топ 5 места у дома, които винаги забравяме да почистим

Топдом - почистване, мебели, правила

Но понякога се налага все пак да стигнем до тях. Особено в навечерието на голям празник. Има домакини, които се смятат от близките за чистници.

През цялото време те мият, чистят, бършат, не е изключено постоянно да държат в чантата меламинова гъба. А жадният поглед е насочен към печката, която не сте успели да почистите след приготвянето на вчерашни пържоли.

Но дори и такива фанатици на тема чистота и ред все пак забравят, и е възможно и в техния дом да остане прах. А ние трябва да си припомняме за коварните места, които вечно забравяме за приберем.

1. Под мебелите

Под леглото е чисто, под столовете още повече, няма никакви топки от прах. Но ако погледнем под мебелите можем да открием, че там е прашно.

Прахът обича да прилепва по металните скоби и на леглата. Там обичат да се заселват и малки домашни паяци, които трудолюбиво украсяват мебелите с паяжини, в които се хващат мухи.

От прах, мръсотия и паяжини и може би и от яйца на насекоми под мебелите трябва да се избавяме поне веднъж годишно. Минете с прахосмукачката отдолу и забършете с мокър парцал.

2. Стени и плоскости

Прах може да се отлага не само по хоризонтални повърхности, може да полепне по стенните панели, а също и по тапетите.

В малките гънки на стените се задържа немалко прах. Стените в стаите е достатъчно да се минат с прахосмукачка или да се забършат с парцал от микрофибър.

А в кухнята е възможно да трябва да се почисти с влажен парцал, тъй като там обикновено е по-топло и по-влажно, отколкото в останалите помещения.

Прахът се циментира и здраво прониква в повърхността. Не трябва да се забравя за копчетата и за дръжките на вратите. На тях рядко се обръща внимание, а би трябвало.

3. Горна част на шкафове, врати и рамки

Малко от нас могат непринудено да погледнат какво става върху шкафовете или върху вратите. Както и на рамките на огледалата, картини, снимки на стените.

Прах и там, разбира се, се натрупва. Кухненските висящи шкафове, хладилник – всичко това отгоре натрупва доста прах. Затова всички тези повърхности трябва да се бършат редовно.

4. Вентилация

Тези забранени решетъчни отвори под тавана в кухнята, в банята и в тоалетната – кой изобщо гледа там?

Никой, правилно. А би трябвало, тези решетки доста бързо се замърсяват. През тях постоянно минават потоци въздух.

5. Подът в гардероба

Там обикновено стоят кутии с обувки или дрехи за другия сезон. Ако всички тези пакети и кутии се извадят навън ще се установи, че шкафът е приютил немалко прах.

Препоръчваме ви: