Грешки, които правят дома още по-мръсен

Топдом - почистване, дом, грешки

Правите ли нещо от списъка? Възможно е да дошло време да промените навиците си за почистване.

Използвате един и същ парцал за всички стаи

Въпреки че текстилът постоянно влиза в контакт с всевъзможни миещи и почистващи средства. На неговата повърхност все пак могат да останат бактерии, гъбички и паразити.

Когато използвате един и същ парцал за почистване, ги пренасяте от една повърхност на друга. Това е особено опасно, ако някога сте мили тоалетната или кухненската мивка.

Решението

Закупете си набор от кърпи от микрофибър с различни цветове.  Изберете цвят за всяка стая – например, син – за банята, жълт за гостната, розов за детската и т.н.

Винаги се придържайте към тази схема и бършете с микрофибъра след всяко почистване.

Използвате бърсалка от пера

Това приспособление за премахване на прах отдавна е признато за неефективно.

Въпреки уверенията на производителите, че перата привличат праха и замърсяванията. Напротив, само способстват за тяхното разпространение.

По-добро средство за борба с праха от мокрото почистване не са измислили. Натъркайте повърхността със салфетка от микрофибър, накисната във вода или със специално средство. Отстранете излишъкът влага с мека кърпа.

Забравяте да чистите филтърът на прахосмукачката

Със запълване на филтъра с прах и косми, мощността на абсорбция на прахосмукачката започва да се понижава. Освен това частиците прах могат да се абсорбират обратно, като правят въздуха у дома още по-мръсен.

Контейнерите и торбичките за събиране на прах е препоръчително да се вадят след всяко почистване.

След изключване на уреда от електрическата мрежа забършете корпуса, тръбата и приставките с влажна кърпа.

Миете всички кухненски принадлежности в миялната машина

Някои кухненски прибори като преса на чесън, блендер или ренде, не трябва да се слагат в миялната машина. Техниката невинаги е способна да отмие засъхналите частици храна.

Ако не се почистят, при следващо използване могат да попаднат в храната и да станат причина за хранително отравяне.

Мийте кухненските прибори с ръце, желателно веднага след използване, докато хранителните остатъци не са успели да засъхнат и да залепнат за повърхността.

Миете кухненската мивка с гъбата за чинии

Гъбата е едва ли не най-мръсният предмет във вашата кухня. По нея се натрупват пълчища бактерии, особено в случай че забравите навреме да дезинфекцирате и да я сменяте. И почистването на кухненската мивка само задълбочава ситуацията.

За миене на особено мръсни повърхности е необходима отделна гъба за миене на особено мръсни повърхности – мивка, фурна, филтър на аспиратор. И не забравяйте редовно да я изплаквате в почистващи разтвори.

Започвате почистването от пода

Ако първоначално миете подовете, а след това забърсвате праха и трохите от стола и шкафа, то по-скоро вършите двойна работа. Част от тях със сигурност ще паднат долу.

Препоръчваме ви: