Как да почистим входния и дренажен филтър на пералнята

Топдом - пералня, почистване, правила

Присъствието у дома на пералня може да предизвика неудобства само в случай, че вярната ви помощница започне да капризничи.

Какво да правите, например, когато се пълни или празни не толкова бързо колкото преди? Това е първият тревожен сигнал, че е необходимо почистване на филтъра.

Почистване на входния филтър

Възможно е за някои да е откритие, че филтър може да има не само около помпата, но и при пълненето с вода.

Почистване е необходимо, когато пералнята се пълни много бавно също при нормално налягане във водопровода. Задължително спрете крана, от който се пълни пералнята с вода, извадете маркуча.

Филтърът се хваща с клещи, но не бързайте рязко да дърпате. За да го извадите успешно, го направете с въртящи движения и едновременно го дърпайте навън.

Успяхте да го извадите безпроблемно? Сега е необходимо да се почисти мрежата от пясък, фин отпадък, който навлиза от водопровода. Ако има въздушен компресор, отстранете замърсяването със струя въздух. Останалите частици премахнете с нож.

Ако мрежата се циментирала безнадеждно, и това се случва, и по никакъв начин не успявате да я почистите, тогава я заменете с нова. Такива детайли се продават в повечето железарски и строителни магазини.

Новият детайл се закрепва за страничния отвор на филтъра с помощта на отвертка, с която се притискат краищата на мрежата.

След тази операция можете да свържете отново захранващия пералнята маркуч и да тествате дали няма да се появи теч.

Почистване на дренажния филтър

Съвсем друга история е, когато водата бавно се изпомпва от пералнята, макар и помпата да не е повредена.

  • Търсете причината, която се намират под незабележимия клапан на филтъра, който най-често е разположен на лицевия панел отдолу вдясно. Отворете клапана с плосък предмет или издърпайте с ръка. Откачете маркуча и подгответе съд, в който да се изтече остатъчната вода в пералнята;
  • Извадете филтъра, като го прихванете и завъртите обратно на часовниковата стрелка. Понякога е необходимо първо да се отвие и закрепващ винт – всичко зависи от модела на пералнята машина. Не забравяйте да почистите и гнездото, в което е разположен филтъра, именно там се събират най-много отпадъци.
  • Филтърът на помпата на пералнята е най-добре да се почисти под течаща вода и с четка. След като го почистите го върнете обратно, като го завиете по часовниковата стрелка. Препоръчително е да почистите и свързващия помпата и филтъра маркуч или поне проверете дали не е запушен. Проверете как работи пералнята в режим изпомпване на водата.

По-старите модели е възможно и да нямат филтър за улавяне на по-едрите частици, затова ще се наложи да повдигнете пералнята и да откачите маркуча на помпата.

Именно там се събират по-едрите отпадъци като монети, копчета, които могат да предизвикват запушване.

Препоръчваме ви: