Мухъл в хладилника – как да го почистим бързо и лесно

Топдом - плесен, хладилник, въздействия

Проблемът с плесените в хладилника е познат на много. Често мухъл се появява по стените на хладилника, след като е бил спрян за по-дълго време. Например, това се случи с хладилника на вилата.

2 седмици не сте идвали, отваряте изключения уред, а там се е разпространила цяла колония гъбички. Стените са покрити с петна и се усеща изключително неприятна миризма.

Някога домовете, в което се е заселвала черна плесен, подлежали на изгаряне. Днес подобни радикални методи вече не са актуални.

Съвременните позволяват избавяне от пораженията по уредите от спорите на гъбичката. Истината е, че това е доста трудно, може да е необходима повече от една обработка.

Средства, които отстраняват плесени

В магазина, в отдела за битова техника, могат да се закупят специални средства за унищожаване на мухъл, включително и от хладилника.

Такива препарати има в асортимента на повечето производители – Циф, Доместос, Мистър Мускул. Трябва да се използват строго по инструкции, качествено да се промиват стените в хладилника след обработка.

Някои може да ни посъветват да обработим хладилника с разтвор от син камък, за да се избавим гарантирано от плесенните колонии.

Това не трябва да се прави, тъй като после ще се наложи хладилника да се изхвърли. Синият камък е толкова вреден, както и плесените, това е отрова. Не трябва да се обработват с него местата, където се съхранява храната ви.

Доста по-безопасни и ефективни са домашните средства – сода за хляб, оцет. Содата не само помага за справяне с плесените в хладилника, но и предотвратява повторно разпространение.

За тази цел в хладилника трябва постоянно да се държа отворено бурканче или купичка със сода бикарбонат.

За обработка може да се приготви соден разтвор или просто да се натъркат стените с гъба с посипана леко влажна сода бикарбонат.

След това е необходимо камерата да се натърка с оцетен разтвор

Това помага за справяне с неприятната миризма.

Не трябва да забравяме внимателно да почистваме със соден разтвор уплътняващата гума на вратата, в която често се разпространява плесен. Задължително трябва да се промиват всички снемаеми части.

Често плесента започва да се развива в отвърстията на хладилната камера, през които кондензът изтича от стените в изпарителя. Задължително трябва да се почисти това място, в противен случай борбата с гъбичките ще стане безуспешна.

След обработката вътрешността на хладилния шкаф е необходимо да се подсуши. Може да се използва духалка за тази цел. Плесените не обичат движенията на въздуха и високите температури.

Ако имате УВ-лампа у дома, пуснете я в хладилника за 30 минути, за да се избавите и от най-малките следи на гъбичките.