Как да почистим кухненски нож от ръжда

Топдом - кухненски нож, ръжда

За да не ръждясват кухненските ножовете, трябва периодично да се почистват. Това е писана истина, чиито правила невинаги успяваме да спазваме.

Ножът може да се забрави някъде или да се загуби, а след известно време да се намери вече ръждив. Обикновено острието ръждясва.

По дръжката от метал рядко се появява ръжда, но понякога и това се среща. Съществуват множество химически съставки за премахване на ръжда, корозия, но може да се мине и подръчни средства, особено ако предметът не е силно повреден.

Химически свойства на ръждата

За да разберем принципът на действие на почистващите ръжда средства, е необходимо да се знае, какво представлява ръждата по своята природа.

Като химическо съединение това железен хидроксид, неразтворима основа, която се неутрализира под въздействието на киселини.

Затова за премахване на петна ръжда от острието на нож, трябва да го обработим с вещество, съдържащо киселина. От обичайните подръчни средства могат да се използват:

  • Картофи – съдържат оксалова киселина;
  • Кромид лук – различни органични киселини;
  • Оцет – оцетна киселина;

Има и други начини, по които можем да се избавим от ръждата. Много зависи от това колко силно е увредена желязната повърхност.

Възможно да е съвсем леко покритие от ръжда, но е възможно и корозията да е образувала сериозни вдлъбнатини по гладката повърхност на острието.

Така или иначе за почистване на нож от ръжда, премахване на съществуващите петна и предпазване от поява на нови, трябва да се мине през всички етапи на процедурата.

Механизъм на премахване на следи от корозия

Първо трябва да се оцени състоянието на ножа, степента на увреждане на повърхността от корозия. Цялата процедура се състои от следните етапи:

  • Въздействие на стоманените елементи на ножа със съдържащо киселина вещество, или със специално средство;
  • Премахване от тях на следи от ръжда;
  • Почистване на острието;
  • Обработка с масло или с восък за защита от повторна корозия;

Ако корозията е вдлъбнатина, то може би ще се наложи използване на фина шкурка, като се полира впоследствие.

Съвет

В продължение на целия процес на почистване не трябва да се използва вода, а специални разтвори, почистващи средства и т.н.

Ако открием на острието на ножа ръжда, трябва да направим следното. За начало механично се премахват всички замърсявания, като внимателно ножът се забърсва с груб парцал, предварително накиснат в почистващата течност.

Впоследствие течността е необходимо да се нанесе на острието, да се увие с парцал и се оставя така няколко часа. Като почистващо средство може да се използва оцет – най-лесно достъпен, или керосин, както и преобразувател за ръжда.