Как правилно се почиства и пере кожено яке

Топдом - почистване, кожа, правила

Как ефективно да се пере коженото яке, без да се напука? Какви методи, средства и вещества по-добре да се използват за подобряване на външния вид на коженото изделие, запазване на покритието на боята в цялост и за справяне с неприятната миризма?

Стилното кожено яке има почти всеки. Тази дреха е доста практична, а най-важното, много изгодно да изглежда външно и да е подходящо за всяка дреха.

Коженото яке придава на своята притежателка игриво настроение. Но всяка модерна жена знае, че външният вид се създава не само от дрехите, но и чистота и спретнатост.

Как правилно да се грижим кожено яке и как по-добре да се пере, ако замърсяванията не са успели да се избегнат?

Защо не трябва да се пере яке в пералня машина?

За начало трябва да се определи от какъв материал точно е вашето кожено яке. Разбира се, при покупка продавачът ви обяснява всички характеристики на якето. Освен това и цената трябва да показва какво е нивото на материала.

Премахване на мръсотии и петна

Ако якето не трябва да се пере изцяло, то трябва да се почиства постепенно.

Петната по якето обикновено са от различен произход, затова за отстраняването им се прилагат различни методи.

Обикновена мръсотия

Пясък, капки, дъжд, отпечатък от мръсна стена или стълбище, към което притежателят на якето неволно се е допрял.

Подобни петна могат лесно да се отстранят с помощта на мека гъба, сапунен разтвор и умели ръце. Гъбата леко се накисва в топла сапунена вода и се втрива в замърсения участък.

След тази процедура якето е необходимо се окачи на закалка и се остави да изсъхне.

Сушенето трябва да е без използване на каквито и да е допълнителни средства, само по естествен път и само на стайна температура.

Тази процедура е необходимо да се провежда най-малко веднъж месечно, тоест да се минава с влажна гъба по цялата повърхност и внимателно да се суши.

Мазни петна

Най-трудната категория петна. Петна от масла и мазнини могат да се получим, където поискаме, особено често това се случва на шофьорите. Петното е още прясно?

Можете да го изчистите с помощта на средство за миене на съдове, обикновено веро. По-старо петно може да се изтърка с помощта на сапунен разтвор с добавен амоняк.

Протрити участъци

Притесняват най-много притежателите на кожени яки, с тях успешно се справя разтворът от глицерин. Също подходяща е външната страна на прясна портокалова кора. Но този метод е подходящ само за черни и тъмно кафяви якета.

Ако сте имали неблагоразумието да изцапате якето, то трябва да се пере отделно от останалите дрехи.

Препоръчваме ви: