Как да изперем дрехи, изцапани с машинно масло

Топдом - машинно масло, дрехи, пране

Изпирането на следи от антифриз или моторно масло от работните дрехи е сериозен проблем за тези, които сами ремонтират леките си автомобили, мотопеди или мотоциклети – автомеханици, автолюбители, работещи в автосервизи. Не във всяка фирма се предоставят работни облекла. Понякога се работи със собствени работно облекло – панталони, курки.

Наличието на петна не влияе на производителността на труда. Но дрехите, които са се пропили със смазочни течности, лесно се възпламеняват. От тях дълго се отделя остра миризма, вдишването на която е неприятно и вредно. Това може да доведе до алергии, бронхиална астма и дори рак. Затова изцапаната дреха задължително трябва да се изчисти.

Как да върнем предишната чистота на изцапаната с масло дреха?

По време на ремонт лесно можем да се окажем с петно от масло или антифриз, но отстраняването е трудно. Опитните механици и шофьори лесно се справят с тази задача.

Най-важното е петното да се изтърка в момента, когато още не е попило в панталона или в джинсите. Тогава справянето с него ще отнеме 10-15 минути.

Автомобилните масла се състоят от мазнини, затова за отстраняване на петната от тях се използват вещества, които могат да разтварят органични и неорганични киселини. За тази цел са подходящи:

  • Прах за ръчно и автоматично пране;
  • Малко настърган домашен сапун, съдържа основа, която неутрализира мазнините;
  • Стрит на прах училищен тебешир или счукан варовиков камък – в тях се съдържа вар, която също прекрасно разтваря мастните киселини;
  • Средство за миене на съдове – в състава на тези средства влизат вещества, които разграждат молекулите на мазнините, дори в студена вода;

Принципът на действие на изброените средства за отстраняване на петна е приблизително еднакъв – течност или прах се нанасят на прясното петно колкото по-рано, толкова по-добре. След това старателно се протърква с парцал или със стара четка за зъби.

Няма смисъл да се търка прясното петно с мокър парцал, тъй като мазнината още повече ще попие в текстила. Това трябва да се прави не по-малко от 10-15 минути, в противен случай ефект няма да има.

След това дрехата се оставя за още 10-15 минути, за да се поемат остатъците от течност и разтворителят да започне да действа. След това се изпира в топла вода, като се обръща специално внимание на петното.

После може да се изпере и в пералня на режим „за силно замърсена дреха” при температура не по-малко от 90 градуса. По този начин от дрехата ще се отстранят всякакви мазни следи – от слънчогледово олио или зехтин, мазни пържоли или понички.

Какво не трябва да се прави?

В никакъв случай дрехите не трябва да се обработват с разтворители, съдържащи ацетон или бензин, с които лесно можем да се натровим в затворено пространство.