Как да почистим петно боя от дрехите

Топдом - петно, боя, опасност

Много от нас поне веднъж в живота си са боядисвали при ремонт. Навярно единици са успявали да запазят работните си дрехи без едно петънце. Изцапаната с боя риза или панталони – винаги е неприятна изненада.

Когато открием петно от боя на някоя любима наша дреха не трябва да изпадаме в паника. Съществуват множество ефективни начина за премахване на боя от дрехите.

Правила за отстраняване на блажна боя от дрехи

Прането не трябва да се отлага, тъй като прясно замърсеното е много по-лесно за отстраняване

Когато обработваме подобни петна, е необходимо да сложим под дрехата памучна тъкан, сгъната на няколко слоя. Това няма да позволи да се изцапа чистата част от изделието.

Преди да се нанесе почистващо средство върху материала, трябва да се тества за реакция с текстила. За тази цел трябва да се капне от средството на незабележим участък от дрехата.

Деликатната тъкан се почиства, като петното се търка от краищата към централната част, за да не се увеличава площта на замърсяването.

След като петното е отстранено, трябва дрехата да се изпере ръчно, а след това и в пералня, трябва да се добави прах и средство за отстраняване на петна. Внимателно трябва да се изплакне и да се изсуши на балкона.

Ако петното от маслена боя не е успяло да засъхне, то може да се прибегне до проверения начин

В съд със студена вода се слага малко количество течен сапун. Когато сапунът се смеси, сместа се излива на изцапана зона. Когато средството се абсорбира напълно в тъканта, е необходимо да почистим петното с чист парцал.

Останалата част от петното с маслена боя се почиства с помощта на тъпо острие. С накисната в терпентин гъба може да се направи опит да се обработи изцапаната повърхност – това трябва да помогне за премахване на слоя боя. Ако пък петното от този вид боя не се отстранява и така от дрехата, има 2 надеждни метода, които вече трябва да помогнат:

  1. Необходими са 2 листа чиста хартия, желателно бяла. Слагат непосредствено на петното и се гладят с нагрята ютия.
  2. Взема се чаена лъжичка от някакво миещо средство и интензивно се натърква замърсеното място. Остатъците от сместа се почистват с течаща вода.

Кожени, вълнени и синтетични тъкани налагат друг тип решение при отстраняване на маслена боя.

Агресивният разтворител за подобни материали е недопустим, затова е по-добре да се използва обикновено растително масло, например, слънчогледово.

В него се накисва сух парцал или памучен диск, а след това с кръгови движения се отстранява петното.

Препоръчваме ви: