Как да запазим матрака чист за по-дълго време

Чист матрак

Той е една важна част не само от спалнята ни. От матракът зависи и качеството ни на сън, както и удобството, което изпитваме, когато сме в леглото. Той е буквално един от здравословните методи да си предоставим комфорт и качествена почивка за гърба, кръста и всички части на тялото, които натоварваме през дългия работен ден.

Ето защо е абсолютно важно той да бъде достатъчно добър и удобен, за да отговаря на нуждите ни за възможно по-дълго време. Има обаче друг елемент в поддръжката му, на който се налага да обърнем сериозно внимание. Това е разбира се, чистотата. Именно от нея зависи дали ще се чувстваме добре, докато си почиваме и дали ще успяваме да рестартираме качествено за следващия ден.

Ето защо, трябва да да имате добри методи и практики, които да предпазват тази част от интериора ви достатъчно дълго време чиста и комфортна

Как да запазим матрака чист за по-дълго време

Дръжте храната и напитките възможно по-далеч

Да, закуска в леглото е чудесен жест за любимия човек, също както и ранната събота сутрин ни се искада хапнем нещо, докато сме още в завивките. Трябва обаче да е ясно, че тази част от оборудването на едно легло се замърсява лесно, но се почиства доста трудно, особено ако храните и напитките съдържат вещества, които оцветяват упорито всички тъкани.

Ето защо ограничете или дори спрете храненето на това място и по този начин си гарантирате чиста подложка на леглото за по-дълго време.

Задължително използвайте тапицерия

Избирайки подходящ текстил, вие със сигурност ще опазите тази част от спалното помещение далеч от праха и някои други замърсители. Тя е първото нещо, което ще попива влагата и ще ви помогне да запазите останалата долна част от леглото по-чиста. Използването на допълнителна тапицерия също би могло да има и интериорен плюс, тъй като по този начин без значение какъв цвят е тя, вие лесно можете да го преобразите в добре комбиниран елемент, който да си пасва идеално с останалата част от обзавеждането на стаята.

Дълбоко почистване

От време на време, дори да няма видими причини е добре да се погрижите професионално за леглото си, като основен елемент от спалното помещение. Причината е, че дори невидими, понякога се наблюдават сериозни замърсявания, които само едно дълбоко почистване би могло да отстрани достатъчно ефективно. Правете това веднъж или два пъти в годината.

Добър начин да се справите сами с тази задача е да поръсите матрака със сода за печене. Оставете го така за около 5 до 10 минути, след което използвайте прахосмукачката, за да отстраните содата. Този метод ще абсорбира всички нежелани и натрупали се миризми, като след себе си ще остави свежо усещане на чисто.

Почистване с пара

Ако петната по тази част на обзавеждането са доста упорити, в резултат на дълъг период с липса на грижа, то тогава можете да се доверите на специалните устройства за тази цел. Уредите, които чистят с помощта на силата на парата са едно от най-добрите решения за целта. Можете да ги откриете в специализираните магазини, като ги има и в портативен вариант, удобен за домашна употреба. С помощта на това устройства ще успеете да съберете всички наслоявания, прах и мръсотия, които матракът е успял да побере в тъканите си.

След процедурата го оставете да изсъхне достатъчно добре, преди да го използвате по предназначение.

Тези методи със сигурност ще се отразят дори на качеството ви на сън и почивка. Ето защо навременната и постоянна грижа за матрака у дома е задължителен процес, за който не трябва да забравяте. От него зависи не самоудобството, но и здравето ви.

Препоръчваме ви: