Не за ядене – топ 6 необичайни приложения на майонезата

Лечение - майонеза, употреба, домашна, опасност

Навярно не сте пробвали да използвате популярният сос за некулинарни нужди. Майонезата доста отдавна държи първенството, като не отстъпва, дори и на кетчупа. В САЩ, например, за този сос се харчат около 2 млрд. долара. И затова веднага става ясно защо диетолозите бият тревога – проблемът със затлъстяването стои много остро.

Но няма да говорим как майонезата влияе на здравето ни – оказва се, че този сос може да се използва за най-различни нужди, които по никакъв начин не са свързани с кулинарията.

1. Маска за нокти

За тази цел е необходима качествена майонеза. Най-добре домашна, която ще си направите сами. В натуралната майонеза влизат само растително масло, яйца, сол, горчица и оцет, желателно ябълков или лимонов сок.

В майонезата от магазина не се знае какво точно съдържа. Това е отлично средство за крехки и чупещи се нокти. Ако правим такава маска 2-3 пъти седмично, ноктите ще укрепнат и ще станат по-здрави.

2. Маска за лице

И отново става въпрос за натурална майонеза без консерванти, овкусители и емулгатори. 2 супени лъжици майонеза + чаена лъжичка зехтин и маската за суха кожа е готова.

Отлично се справя с лющенето и е подходяща не само за лице, но и за загрубялата кожа на лактите и стъпалата. Тази маска се държи на лицето не повече от 10 минути.

3. Средство срещу слънчеви изгаряния

Изгорели сте на слънце, ако изгарянето не е силно, намажете го със сметана, както съветват бабите, и с майонеза. Облекчава паренето, успокоява, омекотява и овлажнява кожата.

А оцетът в неговия състав действа като натурално обезболяващо, облекчава болката.

4. Средство за отстраняване на залепнала дъвка

Където се налага – от килим, от мебели и дори от косата. Последното е особено актуално, ако имате деца, тъй като те обичат да си залепват дъвки на главата.

За отстраняване на тази неприятност е необходимо нанасяне на малко майонеза на дъвката и масажиране на мястото, където е залепнала.

5. Кондиционер за коса

Натурална, помнете? Лецитинът, който се съдържа в яйчения жълтък, отлично подхранва косата и ускорява растежа, а оцетът леко излющва кожата на скалпа.

Отлично средство за суха и накъсана коса – след такава маска става жива и блестяща. Само не забравяйте внимателно да си измиете майонезата от главата.

6. Средство за премахване на маркер

Детето обожава да рисува по стените. Но ако ви се струва, че неговото творчество няма място на тапетите, тогава на помощ може да ви дойде майонезата.

Нанесете малко на гъба и намажете стената. След 10 минути изтъркайте стената с влажен парцал – майонезата ще се отстрани заедно с маркера.

Препоръчваме ви: