Как да премахнем секундно лепило от мебел

Топдом - премахване, мебели, правила

Всички ние често използваме секундно лепило. Съгласете се, че е нещо полезно. Да кажем, счупила се е керамична статуетка и е жалко просто така да я изхвърлим. А може би, секундното лепило ще я залепи и ще стане както преди или почти както е била. Но най-неприятното е, че това лепило залепва всичко, което попадне.

И ако боравим с него невнимателно може да останат и петна по мебелите трудни за почистване и вече започваме да си мислим дали пък тази статуетка е била толкова важна?

Вече е късно, сега трябва да помислим как да премахнем секундно лепило от мебели.

Не трябва да мислим дълго, възползвайте от нашите съвети от тази статия, и проблемът ще бъде решен за броени минути.

Премахване на петна от секундно лепило

С какво да премахнем лепилото от масата? Ако петната са със значителна дебелина, то може просто да се изрежат с нож.

Това трябва да се прави внимателно, за да не се разруши повърхността на самия стол. Но ако следите са незначителни, то това едва ли ще може да се направи.

При избор на начин за премахване трябва да се отчете степента на замърсяване на повърхността и особености на самия материал в основата на счупения предмет.

Вода

Може да се направи опит за премахване на следи от засъхнало лепило с помощта на компреси с топла вода. Живителната течност разтваря лепилото, истината е, че го прави дълго, но за сметка на това така е най-безопасно.

  1. Намокрете парцал или кърпичка с топла вода;
  2. Положете я, без да я изцеждате на замърсената повърхност;
  3. Оставете я за продължително време, като периодично я изцеждате;

Важно – този метод е ефективен само ако петното не е много старо. Ако е от няколко месеца, то трябва да се избере по-ефективен метод.

Сапунен разтвор

Това може да се направи с помощта на сапунен разтвор, като този метод действа както на пресните петна, така и на старите, просто е различно времето за въздействие.

Поредицата от действия за почистване на предмета на интериора ще бъде следната:

  • За начало трябва да се приготви сапунен разтвор – за тази цел може да се използва всякакъв сапун – течен, козметичен, домашен;
  • Ако петното е прясно, то просто забършете повърхността на мебелите с парцал, накиснат в сапунен разтвор;
  • Старите следи не се почистват толкова лесно – сложете парцала, накиснат предварително в сапунен разтвор, и оставете така за няколко часа

Спирт

За почистване на секундно лепило ще ви помогне и 95%-спиртен разтвор. Само помнете, че ако мебелите са пластмасови, това може да се отрази неблагоприятно на тяхната повърхност.