Почистване след пожар – как да се справим

Почистване след пожар и премахване на миризми

Пожарите в жилищни помещения са доста често явление. Огънят оставя след себе си овъглени, покрити със сажди и пепел, стени, подове и тавани.

Справянето с последствията от пожара е много трудно, и почистването не трябва да се отлага, тъй като престоят в горели помещения е опасен за здравето.

Как да се избавим от миризма на изгоряло вкъщи?

Миризмата на изгоряло след пожар в помещение е не само неприятна, но и вреди много на здравето на всички обитатели.

Проблемът е, че овъглените предмети отровен газ, съдържащ в себе си химически съединения, които се отлагат в белите дробове, и тровят човешкия организъм.

Сами можем да се справим с миризмата по няколко начина:

Ако концентрацията на дим е незначителна, трябва всички прозорци да се отворят широко. При наличие в помещенията на климатици и сплит системи, обратното – трябва да се затворят прозорците и да се включи устройството.

Упоритата миризма на изгоряло може да се ликвидира с помощта на отровни газове и вода. Напълнете ваната, мивката и тенджерите. Оставете за час, час и половина. След това време, премахнете образувалия се на повърхността кондензат и излейте водата.

За постигане на най-добър ефект се препоръчва използването на целебни билки – мента или шафран, те ликвидират миризмата на изгоряло, като я заменят с тяхната собствена. Този метод е ефективен в малки помещения.

В тенджера или в кофа с преварена вода сложете 0.5 литра оцет, отворете прозорците широко и излезте от помещението за около час. През това време разтворът буквално ще погълне цялата миризма.

Ако по този начин миризмата не бъде отстранена, следва да се опита нещо по-радикално:

В 5 литра вода сложете по супена лъжица оцет и нишадър(амониев хлорид).

С този разтвор се обработват местата, където е горяло.

Парцалът, с който е нанасяно, се изхвърля след употреба.

Миризмата на изгоряло ще бъде ликвидирана.

Най-добре е след това да се мине с парочистачка.

Не забравяйте да занесете на химическо чистене всички дрехи – възможно е те да се захранили с дим

Използвайте освежители за въздух и ароматни свещи, можете да разположите по различни места у дома кафе, цитруси или активен въглен. Всички това ще ви помогне да се справите с остатъците от миризмата.

Как да почистим помещение след пожар сами?

На първо място, трябва да се избавим от вещите, които не могат да се възстановят. За проветряване е необходимо да се изнесат поелите миризма на дим мебели и книги, а килимите и завесите да се дадат на химическо чистене.

Вторият етап е сухо почистване, а след това идва ред и на мокрото, което не трябва да предшества сухото.

Препоръчваме ви: