Как и с какво да почистим хладилника отвътре

Топдом - почистване, хладилник, правила

Воденето на домакинство изисква много знания и умения, трябва да знаем как да почистим хладилника. Това не може да се определи като сложна процедурата, но трябва да се провежда редовно.

В противен случай хладилникът ще се превърне в източник на неприятни миризми и вредни бактерии.

Редовно почистване

Първо, следва да посочим, че поддържането на чистота в хладилника изисква ежедневни грижи, а за тази цел:

  • Не поставяйте на рафтовете мръсни съдове;
  • Забърсвайте случайните капки мазнина и течности;
  • Незабавно изхвърляйте продукти, в които се съмнявате;

Ако не знаете как правилно да миете хладилника, можете да се допитате до по-опитни домакини.

Повечето периодично почистват рафтовете и ги забърсват, ако видят силно замърсяване. Поне веднъж на 5-7 дни трябва да мие вратата отвън, тъй като често се хващаме за нея и оставяме следи.

Новият хладилник трябва задължително да се почисти и да се проветри преди началото на използването. Това помага за справяне с миризмата на застояло и за отстраняване на заводски прах.

Миене без бързане

С ежедневното и ежеседмичното почистване всичко е ясно, а как да почистваме хладилника, когато дойде време за основно почистване? С този случай е важно да спазваме последователността от действия.

  1. Изключете хладилника от електрическата мрежа, за да се размрази. Размразяване трябва да се прави веднъж на няколко месеца и е необходим за всички модели, дори и за най-новите.
  2. След това отворете вратите и извадете всички продукти. Ако планирате основно почистване на хладилника в следващите дни, ограничете покупките до най-необходимите. Продуктите трябва да се сложат на хладно, за да не се развалят за времето, докато почиствате рафтовете и стените на хладилника. Сега е най-подходящото време, преди Коледа, за основно почистване, тъй като температурите са ниски и храната няма да развали, ако предстои до денонощие извън хладилник.
  3. Когато почиствате хладилника отвътре, обръщайте внимание на всеки детайл, уплътнения, по вратата, за да не остават никъде остатъци от храни, които да създават условия за размножаване на бактерии.

Какви средства могат да се използват?

Абразивни по-добре да се използват за почистване на хладилника. Също за вътре не са подходящи миещи гелове и други течности със силна миризма, натъпкани с ароматизатори.

Ако замърсяването е силно, то най-добре да се намокри добре, а след това да се мине с мека гъба.

Добавете в топлата вода, с която почиствате, малко оцет, който помага за справяне с неприятните миризми. Оцетът освен че почиства помага и за дезинфекция. Така почистването ще е доста по-ефективно.

Най-доброто средство за почистване на хладилника отвътре е содата разтворена във вода.

Препоръчваме ви: