Химическо чистене на щори – кога е необходимо

Топдом - химическо чистене, щори, дом

Химическо чистене на щори е най-надеждният метод за съхранение на материала чист и цял. Ръчното пране може силно да навреди на щорите, особено ако са със сложна конструкция.

Информация за химическото чистене

Услугата за химическо чистене може да се извърши по най-различни начини:

  • На кантар – така може да се мине без демонтаж и сваляне направо у дома. Този подход е много удобен, ако няма силни замърсявания или ако моделът щори е много сложен и не толкова лесно да се свали. Така щорите ще останат там, където са висели, но ще бъдат чисти.
  • В почистваща фабрика – ако замърсяванията е необходимо да се обработят с накисване или с използване на техника, която не може да се мести толкова лесно, щорите се демонтират и се носят в специализирана пералня;

Обикновено се използват специални почистващи средства с високо качество. Обикновената химия не може да се сравни с тях нито по ефективност, нито по качество.

Тези средства позволяват да се работи с на практика всички видове тъкани от натурални до синтетични.

За естествени, много тънки тъкани и завеси не се използват водородни разтвори поради голямата вероятност от увреждане.

Синтетично пък тези тъкани се обработват с почистващи разтвори на водна основа, за да се избегнат непредвидени реакции.

У дома щорите се почистват със средства, в състава на които основното са въглеводородни разтворители с висока степен на очистване.

Ако мръсотията по щорите е много, то по-скоро трябва да се свалят и да се занесат на специализирано третиране с химически агенти.

Химическото почистване е по-професионално, тъй като има голямо количество различно оборудване за пране и това позволява адаптивен подход спрямо нуждата и по-висока специализация на труда на екипа на химическото чистене, който пере.

Общ принцип на химическото чистене

Химическото чистене на щорите у дома е на няколко етапа, като самото чистене заема само един от тях.

Оглед на щорите

Преди специалистите да пристъпят към по-нататъшни действия, е необходимо да се огледа обектът на работа. Огледът се осъществява предварително и е необходима операция. В този стадий специалистите разбират, с каква тъкан предстои да работят, тип замърсявания, увреждания степен на износване и запознаване с маркировката.

Този, който дава щорите на химическо чистене трябва да обясни:

  • Колко дълго се експлоатират щорите;
  • Правено ли е подобно почистване по-рано – ако да, изясняват се подробностите;
  • За материала, от който са направени щорите;

На какво специалистите да обърнат внимание:

  • На етикетите с информация за влакната, тяхната структура, препоръки на производителя;
  • Устойчивост на оцветителите;
  • Проявления на различни дефекти;

Ако няма маркировка, етикети също не са намерени, то определянето на технологията лежи на плещите на специалиста. Този етап е много важен с това, че позволява определяне на възможни варианти за почистване на щорите у дома.

Препоръчваме ви: