Фатални грешки при пране на дънки – как да ги избегнем

Топдом - пране, дънки, правила

На света има дънки, които струват повече от милион долара. И дори ако вашите любими не толкова скъпи, все пак няма да ви попречат да узнаете как запазите невероятния им цвят, който ви привлича в магазина.

Ръчно пране

Дънките задължително трябва да се перат ръчно, тъй като това е по-щадящ метод. Истината е, че щади джинсите, а не вашите ръце. Накисването по-добре да се прави не в леген, а във вана, където може да се разпънат по цялата дължина.

По време на накисване, не повече от час, добавете 1 чаша оцет и 2 чаши и 2 супени лъжици захар.

Смесете двете съставки в малко количество вода, преди да се влеят във водата за пране. Тази смес помага да се предотврати избледняването на яркия цвят.

Водата не трябва да бъде по-гореща от 40 градуса. Забравете за праховете за пране – заради тях металните детайли бързо започват да изглеждат избледнели. Използвайте щадящи перящи средства – течно миещо средство, шампоан или сапун.

Използвайте мека четка за почистване на дънките, като обръщате голямо внимание на петната – първо отвътре, след това отвън. Не търкайте джинсите едни в други.

Ако използвайте сапун, то насапунисайте четка, а не самите джинсите.

Машинно пране

Експертите са против машинното пране, но трябва да бъдем реалисти – повечето нямат време да го правят ръчно. Затова събрахме правила как да перем в пералня и да се разминаваме без загуби.

Изберете щадящ режим – температурата не трябва да превишава 40 градуса, а центрофугата не трябва да е на повече от 600 оборота.

Високата температура се отразява неблагоприятно на цвета на джинсите. Идеално е, ако пералнята има режим за джинси, просто ги перете на него и спокойно се занимавайте с вашите задачи.

Правилото относно праховете действа и в този случай – по-добре да се използват течни миещи средства. Добавете ½ чаша оцет преди плакнене, за да запазите яркостта на цвета.

Перете джинсите с други тъмни дрехи – черни, сини или сиви, тъй като това ще предотврати оцветяването.

Сушене

Дънковите материи не обичат силна светлина и високи температури. Забравете за електрическите сушилни и за слънчевия балкон. Ще изсъхнат естествен път далеч от слънчевата светлина.

Универсални съвети

Колкото по-рядко перете дънките, толкова по-дълго ще запазят яркия си цвят. Ако случайно ги изцапате, постарайте се да го премахнете, а не да перете изцяло дънките.

Ако желаете просто да ги освежите, сложете ги във фризер или в камерата на хладилника, като ги опаковате в плътно затворен пакет. За да се справим с миризмите, можете да ги напръскате със смес от вода и водка, смесени в съотношение 1:1.

Препоръчваме ви: