Мухи вкъщи – как да се справим без препарат

Как да се отървем от мухите вкъщи

Насекомите в дома са нещо, с което всеки се е сблъсквал поне няколко пъти в живота си, а в чести случаи и всеки пролетен или летен сезон. На практика това е времето, когато малките нежелани злосторници решават да поделят домашното пространство с нас и да ни заявят, че са тук за да останат.

Сред тези досадници най-чести са мухите. Техният нрав и навици могат да провалят всеки приятен обяд с вкусна храна в летния ден или дори да попречат на следобедната ви дрямка с неприятните звуци и прелитания над вас.

От друга страна не трябва да забравяме, че това са насекоми, които обичат да кацат по различни повърхности, много от които доста нехигиенични. Ето защо прогонването на мухите от дома не е изобщо въпрос на претенция. Става въпрос за здравословната чистота вкъщи, която трябва да поддържате, както и за спокойствието на цялото семейство.

За щастие, тези, които обитават нашите географски ширини не хапят (поне повечето от тях). Те обаче успяват да намерят добра и подходяща атмосфера в домовете ни, където да снесат своите яйца, да се размножават и по този начин да увеличат риска от разпространението на различни заболявания и инфекции.

Но как да ги прогоним? Има начини, които изключват употребата на скъпи препарати, които съдържат силни химически агенти, понякога неподходящи за вдишване. Ето защо е добре да заложите на алтернативите, ако имате подобен проблем в жилището си.

Кои са натуралните методи за справяне с мухи

1. Ароматът на канела

Това е едно супер ефикасно средство, което със сигурност ще ви помогне в прогонването на нежеланите насекоми в жилището. Не е задължително да бъде натурална канела, макар че това е един от най-добрите начини.

За целта можете да си предоставите специфичния мирис във вид на ароматна свещ, етерично масло или вид лампа, разпръскваща такова ухание. Причината е проста – мухите не харесват мириса на канела. Ама никак!

2. Дафинов лист

Още един специфичен начин да се справите с летящата напаст. Поставете саксия-две със засят дафинов лист в дома си и ще видите с очите си как билката (и чудесна подправка) се справя с нежеланите животинки вкъщи.

Не е нужно дафиновият лист да бъде задължително в саксия. Ако нямате нужното пространство или просто време да се грижите за него, можете да си направите букет от листата му, които дори в сух вид ще държат летящите насекоми далеч от вас.

3. Босилек

Не само, че има приятен аромат, който напомня за лято и е прекрасна подправка за ястията ви, босилекът има специалните умения да се справя с нежеланите мухи, които понякога могат да бъдат цели пълчища, особено ако държите често храната си на открито върху кухненските плотове.

Уханието, което растението носи в дома ви, със сигурност ще се справи и с нежеланите летящи вредители. В случай, че сте почитатели на натуралните аромати за освежаването на жилището, можете да се насочите и към лавандулата или ментата.

4. Ябълков оцет

Течността може и да не понася на всеки от вас, заради своята натрапчивост, но имайте предвид, че ябълковият оцет е много по-мек на мирис от винения и със сигурност по-търпим. Той може да ви помогне в борбата с мухите в къщата доста бързо и ефективно. За целта, просто изсипете малко количество в стъклен буркан, към който има метална капачка.

След това пробийте няколко дупки в нея с големина, достатъчно за да може през нея да премине муха. След това поставете съда в стаята, в която са мухите и изчакайте. Това на практика е един доста примитивен на вид капан, който в същото време се оказва доста ефективен.

5. Пелин

Ароматът на това растение ще успее да задържи мухите доста далеч от помещението. За целта обаче се налага да приготвите отвара от пелин, с която да напръскате помещението и по-точно онези кътчета, които са любими на летящите вредители. Това са кухненските повърхности и плоскости, както и ъглите в стаята и первазите.

За да постигнете по-добър резултат е добре да използвате корените от билката, които предварително са били нарязани. Можете да добавите и малко лавандула, градински чай, ароматни масла и бял равнец, в случай, че имате под ръка тези съставки.

6. Зеленчуците

Някои от тях могат да бъдат вашето супер оръжие. Един от най-добрите варианти, от който можете да се възползвате е краставицата. Свежият продукт, който може да бъде намерен по всяко време и навсякъде, особено през лятото е ефективен начин да се справите с неприятността.

Поставете няколко резена на открито място в дадената стая и най-вече върху контейнера с боклук. Така едно от любимите места за вилнеене на насекомите ще бъде напълно спасено от тях и на практика те няма за какво да се навъртат в дома ви.

Причината е, че тези вредители обичат да снасят яйцата си именно край коша за боклук, а миризмата на краставица ще ги прогони от там.

7. Етерични маслa

Етеричните масла са също добър и доста приятен на мирис метод, с който да се справите с мухите, без да използвате скъпи и ненужни специализирани препарати. Ако искате да бъдете максимално ефективни в тази задача, можете да изберете миризмите на евкалипт, мента, лимонова трева и др. Процедурата е съвсем лесна.

Просто поставете по няколко капки от етеричните масла в ъглите и первазите на дома си, след което се радвайте на приятния аромат. Друг вариант е да капнете малко количество в букет със сухи цветя, които ще разпространяват ароматите доста по-дълго време и така ще държат неканените гости далеч от дома.

Препоръчваме ви: