Вана или душ кабина – по-доброто решение за баня

Топдом - вана, душ кабина, избор

При ремонт на банята, особено ако помещението не е голямо, на практика всеки се замисля, дали да остави старата вана или да я замени с душ кабина, за да си взима душ на бързо. И също да съумее да вмести в банята още пералня, бойлер или някакъв друг предмет, за който сега място не достига.

Решихме да сравним тези 2 популярни решения, за да ви помогнем в избора.

Сравнение

Всяко решение за баня си има своите предимства и недостатъци. Нека да сравним ваната и душ кабината по някои важни параметри.

Започваме с габаритите – дори малка вана заема доста голямо пространство, докато душ кабината позволява да се спести, тъй като е с по-малки размери.

Що се отнася до разхода на вода – за ваната е доста голям, поне 200 литра за една вана, а в душ кабината средно се използват по 40-50 литра за един душ.

За ваната харчим повече електричество, докато душът е доста бърза процедура и съответно разходът е с 5-8% по-малко.

В душ кабината можем да си вземем душ веднага, а за ваната трябва да почакаме, докато се напълни. Ваната успокоява и отпуска, а душ кабината одобрява и тонизира.

Съотношение цена качество трябва да се сравняват устройства със сходни характеристики. Цените на добрата душ кабина и качествената вана са на приблизително еднакво ниво.

Производителите се стремят да свалят цените, тъй като конкуренцията е висока, а също и да предложат различни допълнителни функции.

Хидробокс – съвместява баня и душ кабина

Ако е трудно да направим избор, можем да прибегнем до алтернатива, която ни позволява да вземем най-доброто от двете решения за баня.

Това е особено удобно, ако членовете на семейството обичат да се излежават във ваната, а другите не желаят да си губят времето за водни процедури, затова предпочитат душ.

Също устройството е подходящо за семейства с малки деца, доколкото позволява къпане на бебето. Освен това, в съвременните хидробоксове има немалко допълнителни опции, които позволяват получаване на максимум полза от всяка водна процедура.

Съвети

При избора на основния елемент на банята – вана или душ кабина, е важно да се основаваме на потребностите си.

Например, младите хора, които предпочитат да се къпят набързо и на практика никога не биха пълнили вана, е най-добре да си вземат душ кабина.

Ако при наличие на вана, поне веднъж седмично я пълните, обичате ароматните процедури, харесва ви да релаксирате в топла вода, тогава ваната ви е просто необходима.

Също за покупка на вана трябва да се замислят семейства, които планират дете, тъй като след неговата поява, това решение ще има повече предимства, отколкото душ кабината.

Препоръчваме ви: