Вана или душ кабина – по-доброто решение за баня

Топдом - вана, душ кабина, избор

При ремонт на банята, особено ако помещението не е голямо, на практика всеки се замисля, дали да остави старата вана или да я замени с душ кабина, за да си взима душ на бързо. И също да съумее да вмести в банята още пералня, бойлер или някакъв друг предмет, за който сега място не достига.

Решихме да сравним тези 2 популярни решения, за да ви помогнем в избора.

Сравнение

Всяко решение за баня си има своите предимства и недостатъци. Нека да сравним ваната и душ кабината по някои важни параметри.

Започваме с габаритите – дори малка вана заема доста голямо пространство, докато душ кабината позволява да се спести, тъй като е с по-малки размери.

Що се отнася до разхода на вода – за ваната е доста голям, поне 200 литра за една вана, а в душ кабината средно се използват по 40-50 литра за един душ.

За ваната харчим повече електричество, докато душът е доста бърза процедура и съответно разходът е с 5-8% по-малко.

В душ кабината можем да си вземем душ веднага, а за ваната трябва да почакаме, докато се напълни. Ваната успокоява и отпуска, а душ кабината одобрява и тонизира.

Съотношение цена качество трябва да се сравняват устройства със сходни характеристики. Цените на добрата душ кабина и качествената вана са на приблизително еднакво ниво.

Производителите се стремят да свалят цените, тъй като конкуренцията е висока, а също и да предложат различни допълнителни функции.

Хидробокс – съвместява баня и душ кабина

Ако е трудно да направим избор, можем да прибегнем до алтернатива, която ни позволява да вземем най-доброто от двете решения за баня.

Това е особено удобно, ако членовете на семейството обичат да се излежават във ваната, а другите не желаят да си губят времето за водни процедури, затова предпочитат душ.

Също устройството е подходящо за семейства с малки деца, доколкото позволява къпане на бебето. Освен това, в съвременните хидробоксове има немалко допълнителни опции, които позволяват получаване на максимум полза от всяка водна процедура.

Съвети

При избора на основния елемент на банята – вана или душ кабина, е важно да се основаваме на потребностите си.

Например, младите хора, които предпочитат да се къпят набързо и на практика никога не биха пълнили вана, е най-добре да си вземат душ кабина.

Ако при наличие на вана, поне веднъж седмично я пълните, обичате ароматните процедури, харесва ви да релаксирате в топла вода, тогава ваната ви е просто необходима.

Също за покупка на вана трябва да се замислят семейства, които планират дете, тъй като след неговата поява, това решение ще има повече предимства, отколкото душ кабината.