Инфрачервен отоплител за баня – как да изберем

Топдом - отоплител, инфрачервен, опасност

Инфрачервени отоплители са тези отоплителни уреди, които загряват околната среда, благодарение на насочени инфрачервени лъчи. Тези уреди се наричат рефлектори или прибори с топлинно излъчване.

Отоплението на помещенията по този начин е много по-ефективно в сравнение с отоплението посредством конвекционни отоплители.

Конвекторните уреди загряват първо целият въздух на помещението, включително и този под тавана, което не се използва, и едва след това околните предмети.

Инфрачервените отоплители затоплят първо предметите, и едва след това въздуха. Повърхността на предметите, към които са насочени инфрачервените лъчи, поглъщат лъчистата енергия, превръщат я в топлинна.

А след това я предават на въздуха. Това дава възможност бързо и ефективно да се затопли определен участък от помещението.

Особености

  • Всички разновидности отоплители от инфрачервен тип се захранват от електричество и работят на принципа на слънцето, тоест не затоплят самия въздух, а околните предмети или хора;
  • Корпуса на подобни уреди се произвежда от метал или от стъклокерамика. Основна част на инфрачервените отоплители се смята излъчвателя, който е разположен вътре в корпуса. Разпространява инфрачервени лъчи.
  • Нагревателната част е електронагревател под формата на тръба или открита електрическа спирала. Тези отоплители с открита спирала, които са предназначени за експлоатация в жилищни помещения, са снабдени с допълнителна защитна метална мрежа;

Предимства

  1. Топлината от инфрачервените лъчи не изсушава въздуха и не изгаря кислорода;
  2. Целенасочеността на лъчите позволява мигновено да се нагреят околните тъкани и околните хора, а също и определен участък. Това позволява да се спести доста електричество.
  3. Липсва какъвто и да е шум или движение по време на работа;
  4. Наличието на терморегулатор позволява поддържане на комфортна температура;
  5. Смятат за безопасни уреди. Могат да се използват в жилищни помещения, включително и в бани, офиси, тавани, в гаражи и дори в открити веранди. Разбира се, на открито въздухът няма да е толкова топъл, колкото в затворени помещения;

Видове

Панелен инфрачервен отоплител

Това е най-компактният и икономичен. Окачва се на стената. Външно напомня на обикновена стъклокерамична плоскост.

На пазара се предлага в различни цветове, а това позволява да се подбере отоплител според стила на интериора. Тези отоплители изглеждат много стилно и модерно.

Мембранен

Това е най-тънкият стенен отоплителен уред. Състои се от корпус, инфрачервена мембрана и шнур. Корпусът е направен от огнеупорен материал, на който е нанесен рисунък по метода на термопечат.

Инфрачервената мембрана е с карбоново покритие. Външно изглежда като картина, благодарение на която се радва на голяма популярност сред дизайнерите.

Това устройство не само не пречи на интериора, но и го допълва. Рискът от възникване на пожар е нула, тъй като повърхността му се нагрява до 60 градуса, от които не можем, дори да се изгорим.