На колко градуса да перем спалното бельо

Топдом - спално бельо, пране, температура

Спокойният и пълноценен сън до голяма степен зависи от спалното бельо, затова е необходимо винаги да поддържаме чистота. Препоръчва се чаршафите да се сменят веднъж седмично.

За това време спалните принадлежности не успяват да се замърсят силно и така се перат по-лесно. Но хвърлянето на дрехите в пералнята и пускане на програма за бързо пране не е най-доброто решение.

За запазване на първоначалния вид на бельото, е необходимо да знаем на каква температура трябва да се пере.

Подготовка за пране

Преди да сложим спалното бельо в пералнята, трябва да изпълним следните действия:

  • Сортирайте: отделно белите и цветните тъкани и завивки, за да избегнете боядисване.
  • Разделете пликове, чаршафи и калъфки по тип материал. Така например, за сатен и коприна съществуват различни режими за пране.
  • Не слагайте в пералнята едновременно спалното бельо на бебета и възрастни, защото за детското е необходимо да се използва специален прах или перилен препарат;
  • Следете за теглото на прането, което слагате в пералнята – обикновено един комплект не превишава 2 килограма. Затова за пералня със стандартен барабан с вместимост 5 килограма е 2 комплекта, тоест калъфки, чаршафи и пликове. Но не трябва да правим спалното бельо на топка, защото няма да се изпере добре. Просто запомнете следното памучните изделия ще запълнят барабана напълно, синтетичните – наполовина, сатенените – на 1/3.
  • Обърнете пликовете и калъфките – вземете стара четка за зъби и почистете ъгълчетата от натрупана прах и мъх;

Избор на оптимална температура

По телевизора често виждаме реклами на перилни препарати, които се справят със замърсявания, дори в студена вода. Спалното бельо се пере само на висока температура. За определяне колко точно висока ще ви помогне информацията посочена на етикета или на опаковката.

Ако поради някаква причина такава информация липсва, е препоръчително да се запознаете с общия температурен диапазон за всеки вид тъкан.

Памук, лен

Тези некапризни тъкани могат да се перат в 40-градусова вода за освежаване, на 60 градуса – за премахване на упоритите замърсявания, и на 95 градуса за дезинфекция и за обеззаразяване, което ги прави изключително гъвкави при употреба.

Сатен

Спалното бельо от сатен е препоръчително да се изпира в пералня с непълен барабан, тъй като след намокряне обемът на този материал се увеличава. Изборът на температура зависи от типа на миещото средство, основно от 40 до 60 градуса.

Смесени тъкани

Заради съществуващите в материала синтетични влакна, този материал не следва да се пере в много гореща вода, тъй като има вероятност да се скъса. Подходящата температура е 30-40 градуса.

Коприна

Оптималният температурен диапазон за този деликатен режим за пране на тази фина материя е не повече от 30 градуса, необходима е щадяща програма за деликатни тъкани, без центрофуга, за да не се превърне финият материал в нещо, което не е приложимо в бита.

Препоръчваме ви: