Как разваляме битовите уреди, без да подозираме

Топдом - уреди, разваляне, причини

Нека признаем, колко от нас подробно изучават инструкциите за експлоатация на уредите, преди да започнат да ги използват? Повечето от нас, дори не ги отварят. А след това се изненадваме, че след няколко години хладилникът започва да се разваля и пералнята вече не пере толкова добре.

Нека да се научим да използваме битовите уреди, за да не се развалят по наша вина.

Пералня

Най-честата причина, поради която този уред се разваля са малките детски чорапи и от малките гащи – прашки. Слагайте бельото в специални торбички за пране, за да не засяда в барабана.

Не забравяйте да проверявате джобовете, особено на децата – за дреболии, бонбони и дъвки.

Не претоварвайте барабана. Не само че бельото и дрехите могат да се скъсат и да не се изперат добре, но при повишено натоварване от строя излизат лагерите, а с течение на времето може и ремъкът да се скъса.

Не злоупотребявайте със средствата срещу котлен камък – да, те са необходими за почистване на вътрешните части на пералнята, но се смятат за агресивни химикали. Твърде честото им използване води до преждевременно износване на пералнята.

Периодично обръщайте внимание на пералнята. Не оставайте в нея мокро пране, почиствайте контейнерът за прах, минавайте с парцал гумата на барабана.

Това ще предотврати образуването на плесени в детайлите на пералнята и впоследствие формиране на неприятна миризма.

Микровълнова печка

Редовно премахвайте мазнините от стените на камерата. Ако оставите да се натрупа, е възможно да се наруши емайла, и микровълновата да започне да искри.

Когато почиствате натрупаната мазнина от пластината на микровълновата, не стържете твърде силно.

Не забравяйте, че микровълновата може да се включва само когато има нещо в нея. Ако камерата е празна, не трябва да се включва, магнетронът може да се счупи.

Не използвайте съдове, които не са предназначени за микровълнова, а също и алуминиево фолио. От металните детайли микровълновата печка ще започне да искри.

Не трябва да се слага по-малко от 50 грама продукт. Ако сложите нещо по-леко, до него трябва да има и чаша вода.

Съдомиялна машина

Следете високите предмети, обикновено това са тенджери да блокират въртящата се глава на миялната.

Използвайте специална сол, която омекотява твърдата вода, разтваряйки калций. Това е важно за самата машина, тъй като с времето детайлите ще се покрият с котлен камък и ще започнат да излизат от строя.

Винаги почиствайте големите остатъци от храна, за да не запушват канала. Но не е задължително да плакнем съдовете на чешмата, достатъчно е да отстраним по-едрите хранителни остатъци.

В повечето случаи причината за недоброто измиване на съдовете, съвсем не е в неизправността, а се дължи на неправилно зареждане и избор на неподходяща програма.

Препоръчваме ви: