Колко опасни са хлебарките

Колко опасни са хлебарките

Когато хлебарки нахлуят в домовете и бизнеса ни, положението може лесно да излезе извън контрол, тъй като те имат способността да се размножават с главозамайваща скорост.

Те скитат от етаж на етаж, движат се с пълна скорост по всякакви повърхности и дори понякога можем да ги видим как правят тегели по тавана в едната или в другата посока, което е отвратително.

Хлебарите притежават изключителна мобилност, от която могат да ви побият тръпки. Но, като оставим настрана факта, че хлебарките са гнусни, те могат да се окажат и наистина опасни.

Дали хлебарките хапят и жилят или са безобидни

Дори и ако оставим на страна това, че хлебарките не се хранят с кръв, за разлика от кърлежите и комарите, те могат да хапят хората (без значение живи и мъртви), ако са достатъчно гладни за това.

Но дори и тогава, това не са агресивни насекоми. Ако влезете в стая, пълна с хлебарки, тези инсекти ще избягат в резултат от вашето присъствие и ще направят и невъзможното за да се скрият.

Ухапванията от хлебарки е най-вероятно да се случат докато спите. Най-често, те ще могат да бъдат на клепачите, защото хлебарките предпочитат мигли и мъртва кожа. Но всъщност насекомите могат да ви попъплят навсякъде по кожата.

Отровни ли са или не

Хлебарите със сигурност не са отровни. Ако ви ухапят, следите ще изглеждат като червени чертички, които образуват бобче малко по-голямо, отколкото са ухапванията от комари или изглеждат подути.

Но докато раните, причинени от хлебарки, няма да бъдат засегнати от отрова, те могат да се заразят бързо с най-различни вируси, защото хлебарките са наистина много мръсни същества, които често имат огромно количество опасни и вредни бактерии в тялото си и по него.

Къде отиват и какво ги привлича там

Хлебарките се увеличават заедно с нарастването на човешката популация. Те тичат около казаните за боклук, по плота в кухнята или бродят из канализацията. Ако имате у дома си мръсни места, те могат да бъдат източник на миризма, а от там да привлекат и мръсните насекоми.

Във вашия дом или бизнес, те ще бъдат привлечени основно от кофите за боклук или ако сте оставили някъде гниеща храна. Бъдете сигурни, че те ще намерят от къде идва миризма и ще се появят веднага след като загасите лампите.

При недобра хигиена, те бъдат привлечени и ще пълзят по тоалетните чинии, в кофите за боклук и най-неприятното е, че ще влязат в пролуката за да се докопат до вътрешността на фурната, привлечени от храната и мазнотията.

Ще внесат опасни и вредни бактерии в кухнята, които ще полепнат по повърхностите за приготвяне на храна. Могат да влязат в шкафовете за чисти съдове, както и при чистите прибори за хранене. Когато направят всичко това, те ни излагат на сериозен риск, защото разпространят вредни бактерии, които могат да доведат до широк спектър от стомашно-чревни заболявания. Когато хлебарките нахлуват във вентилационните шахти, те могат да причинят увеличаване на проблемите на хората с астматични заболявания.

Разнасят ли болести

Хлебарите могат да носят много патогени. Изследванията свързват тези насекоми с разпространението на салмонелоза, холера, дизентерия, коремен тиф, гастроентерит, гирдия, ешерихия коли, лихтериоза, както и проказа и дори чума.

Важно е да се отбележи, че хлебарките не се считат за вектори за болест, тоест тези болести не се развиват в самата хлебарка. Те играят спомагателна роля при разпространението на болестите, тъй кат ги транспортират от едно място на друго, но не са инкубатор за тези заболявания.

Опасни ли са за домашни любимци

Както и в случая с хората, хлебарките могат да хапят котки и кучета, особено ако животното не е в състояние да се защити, защото спи, например. В повечето случаи, обаче, хлебарки виждат домашните любимци като хищник и ще запазят прилична дистанция си, освен ако не са изключително гладни.

По-голямата опасност е, когато хлебарки споделят храна с вашия домашен любимец. Тъй като те носят болести и разпространяват бактерии, те могат да се превърнат в източник на зараза за домашното животно.

Препоръчваме ви: