Как да изберем спално бельо с подходяща материя

Топдом - материал, спално бельо, избор

Производителите предлагат огромен избор от текстилни изделия, затова при покупка много от нас не могат да вземат решение: каква материя е най-подходяща за спално бельо.

Еднозначен отговор на този въпрос няма – много зависи от цената на комплекта и вашите лични предпочитания. Освен това, изделията се отличават по състав, условия за производство и използваната суровина.

Особености на материите

Ако търсите качествено спално бельо, при избор отчитайте не само собствените си усещания. Първо, проучете състава и плътността на материала.

За най-добро се смята спалното бельо, шито от натурални тъкани. То не предизвиква кожни раздразнения, позволява ѝ да диша, добре отвежда потта.

Добрият комплект след пране трябва да изглежда своята привлекателност и експлоатационни характеристики. Този показател зависи от плътността на преплитане на влакната.

Колкото по-висока е, толкова по-здрава е материята. Съответните показатели могат да се намерят на етикета.

Плътността на материала определя неговата дълготрайност и устойчивост на износване. Качественият комплект спално бельо мирише само на текстил.

Всяка странична миризма може да бъде опасна, тъй като предизвиква алергична реакция.

Ако комплектът издава неприятен аромат, неравни или необработени шевове, стърчащи конци, е по-добре да не купуваме комплекта.

Разновидности на тъканите

Всички съвети относно това, от каква тъкан да е спалното бельо, се основават на особеностите на конкретния материал, използван за шевовете.

Именно те трябва да се отчитат наравно с дизайна и с разцветката. До неотдавна за най-разпространени тъкани се смятали сатен, лен и памук.

Сред техните предимства са натурален състав и достъпна цена. Днес производителите предлагат и други варианти, по-съвременни. Спалното бельо за ежедневно ползване трябва да бъде шито от практични и евтини материали.

Лен

Една от първите материи, които човечеството започва да използва за своите нужди. Притежава многобройни предимства:

 • Висока здравина;
 • Устойчивост на външни въздействия;
 • Добре запазва топлина;
 • Не предизвиква алергии;
 • Плътно прилепва към тялото;

Ленът е с гладка повърхност, която отблъсква прах и мръсотия. Благодарение на това може да се пере. Но основното предимство на тъканта е нейната натуралност. Сред недостатъците могат да се посочат:

 • Трудно се глади и лесно се намачква;
 • Струва скъпо;

Памук

Топъл материал, който ще ви сгрява в хладните вечери. Сред предимствата на памучните материи са:

 • Здравина;
 • Устойчивост на износване;
 • Липса на гланцов блясък;
 • Ниска цена;

Недостатъкът е един – рисунъкът лесно се изтрива, но се компенсира с многобройни предимства.

Сатен и неговите разновидности

Това е памук, но с особено плетене на нишките. Именно това му придава лек блясък. Разграничават се няколко варианта на сатен. Отличава се със страхотен блясък и висока плътност, сходен е с коприната, но много по-евтин.

Препоръчваме ви: