Как да превърнем спалнята в наши покои

Няколко идеи за трансформация на спалнята

Спалнята е нещото, което винаги е предизвиквало умовете на хората. Вечно е съществувал въпросът: „Какво ли става там?“.

Това със сигурност е най-интимното помещение във всеки дом. Спалнята сама по себе си е крепост в крепостта на вашият дом.

Там се случват разговорите насаме, обсъждането на семейните проблеми и други неща, които не е задължително да са с позитивна насоченост.

Спалнята обаче, е и сакралното място за душите на хората. В нея, ние заспиваме обикновено до половинката си и се пренасяме в света на сънища, тайни мисли, които ревностно браним от всички.

Позволяваме си да се отпуснем единствено на семейното ложе и това е съвсем нормално заради чувството на сигурност и усамотение, което ни носи то.

Спалнята ми не ми харесва. Какво да променя?

Каквото и да ѝ има на спалнята, не се отнасяйте с такава грубост и пренебрежение към нея. Спомнете си само за секунда всъщност колко много е видяла тази стая от вашия живот.

И добро, и лошо се е случвало, а тя винаги е била до вас, за да ви сплоти ако не с половинката ви, то с вас самите.

Отнасяйте се с уважение към това помещение, а то ще ви отвърне с топла прегръдка, чийто ефект ще усетите веднага.

Сформирахме няколко неща, които ще ви помогнат да оформите мечтаната спалня. Това са лесни стъпки, чието стриктно спазване ще ви позволи да видите непризнатия досега потенциал на стаята.

Стъпка #1: Помислете за декора

Признаваме си, звучи наглед лесна задача, но много хора всъщност търсят професионална помощ за това мероприятие.

Трябва ли ви задължително експертен дизайнер, който да ви каже цвета на завесите, на кувертюрата или на стените?

Няма на сто процента правилен отговор. Плюсът на това да правите всичко сами е, че вие ще сътворите наистина изцяло ваша спалня, т.е. без външна намеса, включително и подбор на специфични декоративни елементи по ваш вкус, сред които например тоалетката, спалното бельо, огледало, картини или дори кувертюрата за спалнята.

Това ще ви осигури онази топлина, която ще се засили, ако знаете, че сами сте я постигнали. Плюсът на втория сценарий е, че дизайнерът ще подбере всичко точно и конкретно за вашето разположение, достъпа на слънцето до стаята и т.н. – все сложни неща, които понякога можем да изтървем от неинформираност.

Стъпка #2: Трябва ли ми огледало?

Огледалото винаги е имало ефекта да създава илюзията за наистина огромна стая. Размерът на помещението ще изглежда наистина голям ако поставите голямо огледало по цялата външна страна на гардероба си, например.

Тази стратегия е добре позната на интериорните дизайнери. Всичко вече опира до вас – дали търсим уют, идващ тихото сгушване под завивките в малката стая, или търсим луксът на безмерно огромната спалня.

Стъпка #3: С излаз на тераса, или не?

Задължително да! Защо реагираме толкова категорично на този въпрос?

Да имаш възможност да излезеш на балкона директно от спалнята си, се смята за лукс. Като се замислим не се ли е превърнало във вид необходимост?

Ако живеем в малък апартамент от две стаи, например, е напълно възможно да нямаме изход към терасата, понеже и терасата е малка в повечето случаи.

Това обаче не означава край на отношенията между балкон и спалня, защото има професионални фирми, които могат да превърнат някой от крайните прозорци на спалнята във врата.

Препоръчваме ви: