Какви тапети да сложим в спалнята

Идеи за тапети в спалнята

Това е едно от най-важните пространства в дома ви. То изисква огромно внимание, чистота и мисъл при обзавеждането. Един основен момент в декорацията и оборудването на тази стая са стените.

Често използваме практичното боядисване за тяхната визия, но тук ще разгледаме вариантите за малко по-различно покритие, което отново се превръща в тенденция – тапетите.

Бъдете спокойни, не става дума за онези някогашни тапети, които спорно могат да бъдат наречени красиви или ефективни. Говорим за такива модели, които са преминали през критична мисъл и креативност и са съвсем подходящи за вашата стая за почивка и пасват на съвременните тенденции в интериорния дизайн.

Това е едно пространство, което трябва да бъде характерно и комфортно за всеки един от обитателите на жилището, тъй като тук прекарвате не малка част от деня си.

Какви тапети да използваме в спалнята

В търговската мрежа изборът е меко казано огромен. Важно е обаче, да не се хвърляте директно на количеството. В крайна сметка търсите точно един продукт, който да бъде качествен и да отговаря на вашето виждане за обзавеждане.

Плътността е много важна, също както и материята. Можете да се спрете на такива, направени от плат и други от хартия. Също така изборът ще варира от типове, които са по-тънки и неиздръжливи на влага и механични надрасквания до други, които са доста по-плътни и дебели.

Във всички случаи е добре да консултирате вашите желания с продавача, който да ви даде конкретен отговор.

Цвят и стил на тапетите в спалнята

Важно е да комбинирате правилния цвят с останалото обзавеждане, което вече е факт в стаята. От този избор зависи не просто визията на помещението, но и дори вашето настроение, когато сте тук.

  • Неутралните цветове и пастелни нюанси – водят до доста по-романтична или ненатоварваща атмосфера. Тапетите могат да бъдат с дребни или с по-едри флорални мотиви, както и с по-особени овални фигури. По този начин помещението може да се трансформира в много по-светло и просторно такова;
  • Ярки цветове – перфектен избор, особено когато спалнята е предназначена за по-млади хора, които често наблягат на по-крещящите идеи в цветовата гама. Имайте предвид обаче, че по-забележимите цветове с времето могат да създадат несъзнателно напрежение и да дърпат цялото внимание към себе си, което не е целта в този случай;
  • Фототапет – защо не? Така можете да избирате между редица висококачествени фотографии, отпечатани на тапетното пространство. Така всяка една от стените или само една от тях може да изпъкне и да създаде приятен контраст. По този начин ще постигнете съвременен ефект и акцент върху комбинацията с останалите мебели;
  • Практичността – в много случаи спалнята трябва да бъде не просто място за почивка, но и пространство, което да върши работа за складиране на различни дрехи, консумативи и предмети, нужни за ежедневието. Модерното строителство често предоставя съвсем малко площ за тази част от дома. Така понякога се случва, че използваме спалното си помещение дори за личен офис, където работим.

Ето защо е от огромна важност как ще допринесете за това време, прекарано тук с декорацията на стената.

Материалите – в повечето случаи са хартия, тъй като тя е екологично чист материал. Ако изберете този тип текстура, няма да сбъркате, тъй като той позволява на стените да дишат и също така може да бъде намерен в различни цветови решения и дизайн. Негов минус е, че не е устойчив на влага и на механични натоварвания;

От друга страна текстилните видове също могат да бъдат изработени от екологично чисти материали. Памук, лен, вълна са една малка част от вариантите, които можете да изберете за това помещение. Негативна страна би могла да се окаже цената им, която в повечето случаи ще е висока. Те също така лесно поемат прах.

Виниловите модели покриват по перфектен начин плоскостите, като могат да прикрият дори дефектите по стената, останали след мазилката. Те са с високо ниво на издръжливост на механични натоварвания и водоустойчивост. В същото време се залепват и лесно по плоскостите.

Имайте предвид мебелите – няма как да облепите всички стени в определен цвят и материал, без да го съобразите с останалото обзавеждане. Ето защо е крайно важно да пристъпите с умело внимание към тази част на интериора вкъщи.

Ако разполагате с малка стая и светли мебели, по-добре и тапетите да бъдат в подобен нюанс – бяло, светло бежово, светло зелено, ненаситени цветове. Така по-светлите тонове ще поддържат усещането за повече пространство.

В случай, че обзавеждането е в тъмна окраска, то тогава е по-добре да изберете топъл цвят за стените си. Всички видове зелено са подходящи в тази ситуация, както бежовото и пясъчно-жълтите цветове.

Имайте предвид, че в крайна сметка, комбинацията в никакъв случай не трябва да бъде по-важна от личните ви предпочитания. Просто трябва да съобразите едното условие с другото. В крайна сметка това е ваше лично място, което трябва да ви зарежда и успокоява, когато е нужно.

Защо е важен изборът

Все пак това не е ракетна наука и изисква малко внимание от ваша страна и разбира се да знаете какво искате. Най-важно е да обърнете внимание на качеството на избраните тапети.

В случай, че искате да издържат по-дълго време е добра идея да инвестирате повече средства. Ако пък планирате нов ремонт след около 2-3 години, няма защо да пръскате излишни пари за скъпи модели.

Как се поставят тапети

Преди да започнете със свалянето на старите, добра идея е предварително да ги намокрите с помощта на парцал. Така след няколко минути, отделянето им от стената ще бъде много по-лесно и бързо.

Добре е стените да бъдат възможно по-гладки и без неравности. Пукнатините също биха могли да създадат проблеми и да доведат до разкъсване на тапетите. Добър начин за корекция е чрез допълнителна шпакловка и грундиране.

Лепилото също трябва да бъде специално, като задължително се посъветвайте със специалист, преди да сте го закупили. Внимавайте и с вертикалните части. Понякога ъглите в стаите не са безупречно прави. За целта можете да използвате отвес при поставянето на първото парче, след което да се водите по него.

В случай, че правите подобна процедура за пръв път, добра идея е да имате помощ от човек, който вече има опит с подобни ремонтни дейности на дома.

По този начин едва ли би се стигнало до сериозни грешки в поставянето на тапетите в спалнята и в крайна сметка ще се сдобиете с една съвсем нова и зареждаща атмосфера за себе си и цялото семейство.

Препоръчваме ви: