Етерични масла – как да избираме и използваме подходящите

Етерични масла

Етерични масла са растителни субстанции, извлечени най-често чрез парна дестилация, които съдържат концентрирани количества от растителни биоаналитични компоненти, на които се дължи миризмата на растенията. Те са летливи вещества, които се изпаряват лесно, когато се „докоснат“ до атмосферата и имат силен мирис. Използват се като основно средство за постигане на терапевтични цели в рамките на ароматерапията.

Тук ще откриете няколко съвета за начинаещия в посока на това как да подходим при избора на етерични масла и в следващата го тяхна употреба.

Как да изберем подходящото етерично масло

Етеричните масла могат да се използват за много цели. Ако искате да закупите такова с конкретна терапевтична или козметична цел, то това трябва да е първата ви отправна точка.

Така например, ако имате нужда от етерично масло за овладяване на стреса, много подходящи за целта са масалта от лавандула и сандалово дърво. Ако пък искате да намерите есенциално масло, което да ви помогне да се справите с пърхота, етеричното масло от чаено дърво е изключително добър избор.

На следващо място, необходимо е да се съобразите с други фактори като начин на приложение, особености на вашата кожа, ако искате да прилагате маслото локално, необходимостта от разреждане на маслото и други подобни.

Как да използваме избраното етерично масло

Едно важно уточнение – повечето етерични масла трябва да бъдат фиксирани в базово масло, за да се предотврати бързото им изпаряване и да се ограничи риска от появата на кожни раздразнения при локална употреба. Имайте предвид, че те могат да бъдат токсични, затова поглъщането им е допустимо само, когато това е указано на самия продукт, съдържащ етерични масла.

Етеричните масла могат да бъдат използвани по много начини, в зависимост от целите, които желаете да постигнете. Така например, ако желаете да се освободите от стреса, може да използвате лавандуловото етерично масло, за да си направите ароматна вана. Друг примерен начин на приложение в тази хипотеза е чрез дифузер – така ще си осигурите ефективна релаксация и ароматизиране на цялата стая.

Някои масла като например етерично масло от евкалипт, мента и мащерка са подходящи за употреба при респираторни проблеми. В зависимост от особеностите на конкретния продукт, би могло да се допусне и използването им чрез инхалация.

Препоръчваме ви: