Как да изберем място за покупка на апартамент

Как да изберем място за покупка на апартамент

Покупката на апартамент е едно от най-важните решения в живота на човек. Тъй като повечето от нас няма да имат възможност да се сдобият с второ жилище, трябва да мислим много преди да направим тази важна крачка.

Просто въртележката на живота ни засмуква по един наистина непредсказуем начин и това прави почти невъзможно покупката на втори имот след това. За да направим правилния избор трябва да си зададем няколко много важни въпроса, които да ни насочат в правилната посока.

Къде се чувстваме добре

Важно е да се започне от това, в коя част на града се чувствате добре. Това е много важен фактор при вземането на решение, тъй като по този начин човек слуша вътрешния си глас.

Не се вглеждайте само в това коя част на града е елитна и коя не, а вместо това се замислете дали на даденото място ще се чувствате в свои води. Много хора купуват апартаменти в скъпи райони, а след това имат непрестанни проблеми със своите съседи.

Локация или големина

Тук трябва да сте много практични. Ако например живеете сами и все още нямате партньор, тогава най-добре би било да поставите локацията на челно място. Ако след време срещнете любовта на живота си и създадете семейство и деца, тогава ще мислите за по-голямо жилище и съответно ще прецените финансовата страна на нещата.

Големината на имота трябва да бъде приоритет ако вече имате семейство и дете и ако очаквате да се сдобиете с поне още едно дете. Тогава е редно да отстъпите от идеята да живеете на топ локация и да помислите за това да имате достатъчно пространство за цялото семейство.

Какъв тип сграда търсим

На практика, има няколко типа имоти, които се предлагат на българския пазар. Те са съответно:

  • Къщи;
  • Тухлени апартаменти ново строителство;
  • Тухлени апартаменти старо строителство;
  • Панелни апартаменти;

Съответно всеки от тях си има своите предимства и недостатъци. Така например, най-атрактивна е идеята да живеем в къща. Това, обаче, обикновено е скъпо удоволствие. В приличните райони на големите български градове една къща лесно може да мине четвърт милион евро.

Апартаментите тип панел са най-евтини. При тях човек може лесно да попадне на атрактивна оферта за голямо жилище в добро състояние и на атрактивно място, което се предлага на ниска цена, защото е изградено от панел.

Най-търсени са тухлените апартаменти. За тях се счита, че превъзхождат панелните и се доближават като идея и качество до къщите, но все пак се предлагат на много по-ниска цена. Дилемата е дали да изберете нова или стара тухла, като и двете възможности си имат своите предимства и недостатъци.

За живеене или за инвестиция

Има голяма разлика от това дали търсите жилището с цел живеене или с цел инвестиция. Така например, ако смятате да живеете там можете да обърнете внимание на това дали в района има или няма детски градини и училища, дали има места за пазаруване, парк и други подобни.

Ако пък го търсите с цел инвестиция, тогава по-важно е наблизо да има университет или да е в самия център. Ако става дума за морски град като Варна и Бургас, най-много вдига цената близостта до плажа.

Препоръчваме ви: