Практикуване на свободна професия

Свободна професия - счетоводство

Работата на все повече хора попада в рамките не неофициалното “фрийленсър” или както е по-добре познато в закона – свободна професия. Особено след началото на пандемията, за мнозина стана в известна степен излишно поддържането на твърде големи и скъпи офиси.

Както знаем, качествените офис площи, било то в престижни столични офис сгради или в централните части на София, достигнаха изключително високи продажни и наемни цени.

Не всеки човек, който работи от дома си е фрийленсър

Важно е да се научим, обаче, как лесно да разграничаваме кой човек наистина практикува свободна професия и кой изпълнява работата си от дома заради епидемиологичната обстановка в страната например или поради друга независеща от него причина.

В самото начало, когато за първи път се сблъсквате с бюрокрацията около уреждането на своето положение, най-вероятно ще ви се стори, че всичко е свързано с твърде много бумащина. Това е така, защото най-вероятно всичко ще изглежда изключително ново за вас.

Ако сте изправени пред това положение и ви се струва, че буквално сте ударили на камък, не се отчавайте. Acc-ConsultCo.com може изцяло да ви съдейства и стъпка по стъпка да започнете своята дейност като фрийлансър от своя дом.

Как точно се действа за практикувате своята свободна професия законосъобразно

За да практикувате като фрийленсър според всички правила на българското законодателство, трябва да предприемете няколко поредни стъпки. Ние от Acc-ConsultCo.com можем да ви помогнем да извървите този път по-леко и бързо, а след това лесно и безпроблемно да се справяте с надлежното попълване и предаване на вашите данъчни декларации и цялата необходима документация. Ето какво трябва да направите:

  • Изваждане на осигурителна книжка

За да си извадите осигурителна книжка, в случай, че нямате такава, трябва да посетите регионалното подразделение на Националния осигурителен институт (НОИ).

  • Регистъра БУЛСТАТ

Една от първите стъпки, които трябва да предприемете е да се регистрирате  регистъра на БУЛСТАТ. Това е много важно да се направи в рамките на първите 7 дни след започване на вашата дейност.

  • Регистрация в НАП

Регистрацията в НАП също трябва да се направи в 7 дневен срок от започване на дейността.

Всичко това не отнема много време, но със сигурност ще ви бъде по-лесно ако използвате услугите на професионален счетоводител. Изберете кантора, която е запозната с вашия тип дейност, защото така ще с гаранбтирате по-плавна, безпроблемна и експедитивна работа с тях.

Препоръчваме ви: